Grci nemaju para, a prave stazu za Formulu 1

Grčka daje 29 miliona € za autodrom

Grci nemaju para, a prave stazu za Formulu 1

Planeta -
Grčka vlada je još u maju dala zeleno svetlo za projekat Formule 1, navodeći da će izgradnja staze podstaći razvoj turizma i otvoriti nova radna mesta

ATINA - Sad će izaći iz krize.Prezadužena Grčka potrošiće 28,9 miliona evra na izgradnju staze za Formulu 1 u gradu Patrasu, uprkos dubokoj ekonomskoj krizi. Ceo projekat vredan je ukupno 94 miliona evra, a njime vlada u Atini pokušava da privuče investitore i otvori nova radna mesta. S tom strategijom ne slažu se mnogi ekonomisti, kao ni grčka opozicija.Naime, grčka vlada je još u maju dala zeleno svetlo za projekat Formule 1, navodeći da će izgradnja staze podstaći razvoj turizma i otvoriti nova radna mesta u zemlji gde su stroge mere štednje i peta godina recesije uzrokovale da stopa nezaposlenosti poraste iznad 20 odsto. Sada su dogovorene sve pojedinosti, a samo se čeka da grčka građevinska kompanija „Avtokinitodromio Patras“ dobije odobrenje vladinih organa za sport da izgradi trkačku stazu. Auto-drom moći će da primi 48.500 ljudi, a trebalo bi da bude pušten u rad 2016.Međutim, oko izgradnje staze grčki političari se godinama spore, a sada, u vreme krize, to je postala tema broj jedan.Opoziciona koalicija Siriza navodi da je Grčka potrošila 8,95 milijardi evra na Olimpijske igre u Atini 2004, uključujući 7,2 milijarde evra za izgradnju infrastrukture, ali da joj to ništa dobro nije donelo. Naprotiv nakon toga zemlja je počela da tone sve dublje.

Renoviraju hoteleGrčko ministarstvo za razvoj, pored staze za Formulu 1, najavilo je i puštanje kreditne linije od 29,25 miliona evra za finansiranje izgradnje fabrike solarnih panela na severoistoku zemlje i oslobađanje 15 milijardi evra za renoviranje luksuznog hotela „Elounda bej“. Na taj način Grci pokušavaju da smanje nezaposlenost i podstaknu proizvodnju i turizam.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track