Dodik: Smena Lagumdžije u drugom krugu

Dodik: Smena Lagumdžije u drugom krugu

Planeta -
O smeni parlament BiH trebalo da se izjasni 27. septembra, ali je sednica odložena zbog putovanja ministra u Njujork

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske (RS) i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da će ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija biti smenjen u drugom krugu glasanja u parlamentu BiH.

"Lagumdžija će biti smenjen tek u drugom krugu glasanja, zbog glasova nekih bošnjačkih poslanika", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

O Lagumdžijinoj smeni parlament BiH je trebalo da se izjasni 27. septembra, ali je sednica tada odložena zbog službenog puta ministra spoljnih poslova u Njujork.

Sednica parlamenta BiH potom je trebalo da se održi danas, ali je ona odložena posle konsultacija članova skupštinskog Kolegijuma pošto su poslanici klubova SNSD i Srpske demokratske stranke (SDS) izvestili predsedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Božu Ljubića da nisu u mogućnosti da prisustvuju zasedanju.

Lagumdžijinu smenu inicirale su stranke iz RS, optužujući ga da je prekršio Ustav i zakone BiH, s ozbirom da je šefu misije BiH pri Ujedinjenim nacijama naložio da podrži rezoluciju o Siriji, mada o tome nije postojao usaglašen stav državnog Predsedništva koje je nadležno sa vođenje spoljne politike.

Predsednici poslaničkih klubova SNSD-a i SDS-a Drago Kalabić i Mladen Bosić uputili su pismo Ljubiću u kojem su naveli da su iznenađeni zakazivanjem sednice Predstavničkog doma i to bez dnevnog reda i uoči lokalnih izbora u BiH.

Oni su istakli da su očekivali da sednica bude zakazana za 2. oktobar, kako je to od Ljubića zatražilo 14 poslanika iz Republike Srpske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track