Francuske pčele prave plavi med!

Francuske pčele prave plavi med!

Planeta -
Pretpostavlja se da su pčele jele ostatke šećera od čokoladica "em and ems" (M&Ms)

PARIZ - Pčelari na severoistoku Francuske bili su zatečeni kada su u svojim košnicama ugledali med plavičaste i zelene boje. Neobična pojava pripisuje se fabrici biogoriva u okolini mesta Ribovila, u oblasti Alzas. Pretpostavlja se da su pčcele jele ostatke šećera od čokoladica "em and ems" (M&Ms). Alzaška kompanija Agrivalor, koja prerađuje otpad iz fabrike čokolade "Mars" u čijem otpacima su pčele našle šećer, saopštila je da žali zbog nastale situacije i da su preduzete mere da se slična situacija više ne ponovi, prenosi Bi-Bi-Si (BBC). "Uočili smo problem istovremeno kada su to primetili i pčelari. Brzo smo pokrenuli proceduru da to zaustavimo", izjavio je porptparol kompanije Agrivalor Filip Meinar (Philippe Meinrad). Kompanija, čije sedište je oko 100 kilometara od Strazbura, saopštila je da će očistiti otpadne kontejnere i da će uskladištiti sav preostali otpad u zapečaćene kontejnere i hitno ih preraditi, preneo je portal Euraktiv Srbija. Broj pčela u svetu je poslednjih godina drastično opao. Oštra zima i prekomerne padavine van uobičajene sezone uticali su da pčele ove godine u Velikoj Britaniji ne mogu da prikupe dovoljno polena. Zbog toga su pčelati morali da priskoče u pomoć i da im daju šećer u sirupu, kako ne bi ostali bez meda. Portparolka Britanskog udruženja pčelara Džil Maklin (Gill Maclean) izjavila je da su pčele dovoljno pametne da znaju "koji su najbolji izvori šećera, ukoliko u okolini ne postoje neki drugi". Maklin kaže da je moguće da je obojeni šećer kontaminirao med. Isto tvrde i francuski pčelari, koji navode da neće moći da prodaju "plavi med" na tržištu. Oni navode da, iako "plavičasto-zelena supstanca" ukusom podseća na med, ona to ipak nije. "Za mene to nije med i to ne može da se proda", izjavio je jedan lokalni pčelar. Francuska je inače najveći proizvođač meda u Evropskoj uniji. Godišnje se u toj zemlji proizvodi 18.330 tona meda, iako je Francuska najpoznatija po proizvodnji vina. Samo u Alzasu ima oko 35.000 pčelarskih kolonija u kojima se proizvodi 1.000 tona meda godišnje. Kompanija Mars, koja je jedan od najvećih svetskih proizvođača čokolada u svetu, nije za sada ništa saopštila o neobičnom medu iz Alzasa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track