Turska pokušava da izbegne rat!

Smirivanje strasti

Turska pokušava da izbegne rat!

Planeta -
Premijer Redžep Tajip Erdogan kaže da Istanbul hoće mir, bezbednost i stabilnost u regionu, ali i da niko ne treba da stavlja na probu odlučnost vlade da zaštiti svoju teritoriju

ANKARA - Hladne glave.Turski premijer Redžep Tajip Erdogan rekao je da Turska ne želi rat, ali i da niko ne treba da stavlja na probu odlučnost turske vlade da zaštiti svoju teritoriju. Erdogan je istakao da je „želja njegove zemlje mir, bezbednost i stabilnost u regionu“.- Nikada nam ne bi palo na pamet da započnemo rat. Republika Turska je država sposobna da brani svoje građane i svoje granice. Ne bi trebalo da iko stavlja na probu našu odlučnost po tom pitanju - naglasio je turski premijer i podsetio na ranije povrede teritorijalnog integriteta Turske sa sirijske strane.- Ovo nije prvi put da Sirija granatira našu zemlju. Pre ovoga, već sedam puta su se dogodili slični slučajevi - rekao je Erdogan i dodao da događaj u Akčkaleu nikako ne može da se protumači kao običan slučaj u kojem su uticaji sukoba u jednoj zemlji prešli granice druge.- Čak i juče, gađane su oblasti Hataj i Altonozu. Jedanput to može da bude slučajno, ali ne i ako se dogodi osam puta - istakao je Erdogan.Sirijske granate pogodile su u četvrtak turski grad Akčakale i usmrtile petoro civila, među kojima majku i troje dece, nakon čega je Turska odmah uzvratila napad. Turski parlament odobrio je vojne operacije u susednoj Siriji a zvaničnici širom sveta osuđuju sirijske napade i pozivaju na uzdržanost kako bi se sprečila eskalacija sukoba.

Opet razmena vatreTurska je sinoć ponovo uzvratila na granatiranje iz Sirije, pošto je projektil opet pao na tursku teritoriju, u ruralnom delu kod pograničnog grada Jajladaga. U napadu nije bilo poginulih ni povređenih, a turska vojska je uzvratila artiljerijskom vatrom.

Hrvatska napada Siriju?Pošto je iz Sirije napadnuta njena teritorija, Turska kao članica NATO ima pravo da se pozove na član 5. Severnoatlantske povelje koji NATO obavezuje da brani svaku svoju članicu u slučaju napada. To teoretski znači da bi se i Hrvatska, kao članica NATO, mogla formalno naći u ratu sa Sirijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track