Slovenci nisu pravi stanovnici Koruške

Harald Dobernig

Slovenci nisu pravi stanovnici Koruške

Planeta -
Koruška nije dvojezična i stiče se već utisak da u ovoj pokrajini živi više Slovenaca nego pravih stanovnika Koruške, rekao je član vlade austrijske pokrajine

BEČ - Član vlade austrijske pokrajine Koruška iz redova Slobodarske partije (FPK) Harald Dobernig oštro je kritikovao Slovence u Koruškoj, rekavši da oni nisu pravi stanovnici ove pokrajine i da je rešenje oko dvojezičnih tabli sa nazivom mesta "samo ulazna droga".

On je, povodom predstojećeg dana koruškog referenduma, 10. oktobra, na jednoj svečanosti Koruškog udruženja domobrana, kazao da koruški Slovenci nisu pravi stanovnici ove pokrajine.

Posle završetka Prvog svetskog rata i raspada Austro-ugarske monarhije, 10. oktobra 1920, održan je koruški referendum kojim je trebalo odlučiti o sudbini pokrajine.

Prema rezultatima referenduma, pokrajina je podeljena na taj način da je veći deo pripao Austriji, a manji Kraljevini Srba, Hvata i Slovenaca, odnosno Sloveniji.

"Moramo se snažnije artikulisati, boriti, zajedno pisati pisma čitalaca, jer bi se, u suprotnom moglo misliti da u Koruškoj postoje samo zastupnici Slovenaca", rekao je on.

"Koruška nije dvojezična i stiče se već utisak da u ovoj pokrajini živi više Slovenaca nego pravih stanovnika Koruške", rekao je on, kritikujući nedavno predstavljenu specijalnu kovanicu od 10 evra sa natpisom "Karnten/Koroška", nazivom pokrajine na nemačkom i slovenačkom.

Kritike na izjave Doberniga usledile su iz svih političkih tabora, pre svega, Socijaldemokratske partije (SPO). Tako je zamenik predsednika pokrajine Peter Kajzer rekao da su ove izjave zastrašujuće i da ih treba oštro odbaciti.

On je rekao da je sramno da jedan mladi čovek retrogradno razmišlja i još ima priliku da deluje u politici.

Stranka Zelenih zatražila je od Doberniga, koji je zadužen za finansije pokrajine, da podnese ostavku, istakavši da takvim izjavama nije mesto u Koruškoj 2012.godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track