Hrvatska obeležila Dan nezavisnosti
Foto: Beta AP

Hrvatska obeležila Dan nezavisnosti

Planeta -
Sabor je 8. oktobra 1991. na tajnoj sednici u podrumu zgrade INA odlučio da Hrvatska ni jedan organ SFRJ ne smatra legitimnim i legalnim i da ne priznaje važećim ni jedan pravni akt bilo kog organa koji nastupa u ime SFRJ

ZAGREB - Hrvatska je danas obeležila Dan nezavisnosti, kao sećanje na 8. oktobar 1991. kada je Hrvatski sabor jednoglasno odlučio da raskine sve državnopravne veze na osnovu kojih je Hrvatska zajedno s ostalim republikama i pokrajinama formirala dotadašnju SFRJ.

Jutros se na centralnom zagrebačkom groblju Mirogoj položeni venci u ime predsednika Ive Josipovića, premijera Zorana Milanovića i vršioca dužnosti predsednika Hrvatskog sabora Josipa Leke.Venci su položeni i na spomen obeležja i grobnice pripadnika hrvatskih oružanih snaga i civila, grobove bivšeg hrvatskog premijera Ivice Račana i predsednika Franje Tuđmana. Josipović i Milanović su pre nekoliko dana čestitali praznik građanima.

Pošto je praznik "pao" u ponedeljak, on je za sve građane, osim za one u trgovinama , ugostiteljstvu i bioskopima, neradni dan, odnosno mogućnost za produženi vikend.

Sabor je 8. oktobra 1991. na tajnoj sednici u podrumu zgrade INA odlučio da Hrvatska nijedan organ SFRJ ne smatra legitimnim i legalnim i da ne priznaje važećim ni jedan pravni akt bilo kog organa koji nastupa u ime SFRJ.

Dan ranije, 7. oktobra 1991, istekao je tromesečni moratorijum na hrvatsku odluku o samostalnosti i suverenosti koju je Sabor doneo 25. juna 1991. Brionskom deklaracijom od 7. jula na zahtev Evropske zajednice da se jugoslavenska kriza rešava mirnim putem, primena saborske odluke o samostalnosti i suverenosti odložena je za tri meseca.

Posle isteka moratorijuma, Sabor je na sednici sva tri tadašnja saborska veća doneo odluku o raskidu državnopravnih veza Hrvatske sa SFRJ.

Dan uoči donošenja odluke desila se, po mnogima, inscenirana eksplozija u Banskim dvorima, zgradi nasuprot Sabora na Gornjem gradu u kojoj je tada bio predsednik Tuđman, baš nakon završenog sastanka s tadašnjim saveznim premijerom Antom Markovićem i predsednikom predsedništva SFRJ Stjepanom Mesićem.

Prema hrvatskoj verziji, radilo se o napadu aviona JNA, što je za Hrvatsku televiziju juče pokušao da dokaže Stjepan Mesić. On je tvrdio da bi u slučaju ubistva Tuđmana nastao haos, da bi njega u predsedništvu SFRJ zamenio Branko Kostić, a Markovića potpredsednik Aleksandar Mitrović i da bi zapadne sile prihvatile novo stanje.

Dan nezavisnosti je izmenama zakona o praznicima u kalendar državnih praznika uveden 2001, a prvi put je obeležen 2002. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track