Dodik izgubio u većini opština

Izbori u BiH

Dodik izgubio u većini opština

Planeta -
Partija predsednika Republike Srpske doživela težak poraz na lokalnim izborima izgubivši vlast u čak 23 mesta. Najveći broj glasova osvojila Srpska demokratska stranka

SARAJEVO - Poraz.Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predsednika Republike Srpske Milorada Dodika najveći je gubitnik na lokalnim izborima u BiH. Prema preliminarnim rezultatima, Dodikovi ljudi su od 41 opštine u kojoj su vladali od prethodnih izbora izgubili vlast u čak 23, tako da će postaviti samo 18 načelnika. Najveći broj glasova u RS osvojila je Srpska demokratska stranka (SDS), koja će postaviti čak 25 načelnika od ukupno 58.Predsednik SNSD Milorad Dodik rekao je da nema razloga da bude nezadovoljan izbornim rezultatom.- Izgubili smo nekoliko načelnika opština, ali će rezultati pokazati da smo osvojili većinu u lokalnim skupštinama. Iznenađeni smo rezultatima u nekim opštinama, na primer u Srpcu, ali je važno to što je SNSD dobio izbore u Banjaluci - rekao je Dodik i dodao da je shvatio poruku naroda.Mladen Bosić, lider nacionalističke stranke SDS, čiji su prvi članovi bili haški zatvorenici Radovan Karadžić i Biljana Plavšić, rekao je da će u 40 opština u Republici Srpskoj na vlasti u naredne četiri godine biti njegova stranka.- Ovo je bila reakcija građana RS na politiku koju vodi vlada i Milorad Dodik. Ovakvi rezultati će imati veliki uticaj na opšte izbore 2014 - rekao je Bosić.Inače, Stranka demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihića osvojila je najviše glasova na lokalnim izborima u BiH i postaviće načelnika u 34 opštine.Odziv birača bio je veliki i na nivou BiH iznosio je 56,36 odsto. U Federaciji BiH je na birališta izašlo 54,79 od sto građana s pravom glasa, u Republici Srpskoj 59,18, dok je u Distriktu Brčko odziv bio 51,57 odsto.

Mladen Bosić trijumfovao na izborima
Mladen Bosić trijumfovao na izborima

Preliminarni rezultati izboraSDA 34 SDS 25 SNSD 18 HDZ 13 SDP 11* broj načelnika opština

U Srebrenici sve još neizvesnoPredsednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić rekao je da još nema konačnih podataka o glasovima iz Srebrenice i da će se oni znati u utorak ili sredu. Ipak, prema nezvaničnim rezultatima lokalnih izbora, kandidatkinja Koalicije za Republiku Srpsku Vesna Kočević trenutno vodi za oko 500 glasova u odnosu na protivkandidata Ćamila Durakovića, koji čeka rezultate oko 1.800 birača koji su glasali u odsustvu i poštom. Duraković tvrdi da će na kraju on pobediti sa 1.300 glasova u njegovu korist.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja