Irak po uzoru na zemlje bivše SFRJ

Nasar el-Rubaji

Irak po uzoru na zemlje bivše SFRJ

Planeta -
Ministar za rad i socijalnu zaštitu rekao je da je Irak, posle rušenja diktature u fazi uvođenja demokratije, pri čemu se sreće s brojnim poteškoćama

LJUBLJANA - Irački ministar za rad i socijalnu zaštitu Nasar el-Rubaji, izjavio je u Ljubljani da bi Irak mogao da iskoristi iskustva zemalja bivše SFRJ, koje su te države stekle uvođenjem višestranačkog sistema.

Rubaji je u Ljubljani, gde je učestvovao u tematskom školovanju u organizaciji Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES), rekao i da je Irak, posle rušenja diktature u fazi uvođenja demokratije, pri čemu se sreće s brojnim poteškoćama, saopštila je ta organizacija.

"Upravo su iskustva Slovenije i drugih država u regionu vrlo važna za jačanje demokratskih institucija", kazao je Rubaji i naveo mogućnost saradnje na području prenosa znanja i iskustava iz različitih oblasti.

"Preduslov za uspostavljanje saradnje je ukidanje viza i po mogućstvu, uspostavljanje redovnih avionskih linija", rekao je irački ministar na konferenciji za novinare.

Konferenciji je prisustvovao i izvestilac Evropskog parlamenta i član delegacije EP za odnose sa Irakom Jelko Kacin, koji je kazao da EU često ima pogrešne predstave o Iraku, istakavši da je to država "koja ima budućnost i kojoj treba pomoći prenošenjem iskustava, znanja i prakse", kako bi što pre "uspostavila demokratske temelje".

Kacin je obećao da će se založiti za olakšavanje postupka dobijanja viza za iračke državljane.

Iračka desetočlana delegacija je od 1. do 7. oktobra bila na tematskom školovanju u Ljubljani, koje je, pod nazivom "Iskustva tranzicionih država i uloga civilnog društva", organizovao IFIMES.

Delegaciju su pored ministra činili potpredsednica iračkog Državnog saveta Ibtisam Jusif Muhsin i osam generalnih i izvršnih direktora ministarstava, a na školovanje su došli po odluci iračke vlade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track