Grci Angelu dočekali u naci uniformama
Foto: REUTERS

Mučna poseta

Grci Angelu dočekali u naci uniformama

Planeta -
Jedan od učesnika masovnih protesta gologuz je krenuo na atinsku policiju. Grčki TV voditelj Jorgos Trangas ocenio je da se Merkelova ponaša ''kao drugi Hitler''
1 / 6 Foto: REUTERS

ATINA - Oko 8.000 Grka protestovalo je zbog posete nemačke kancelarke Angele Merkel Atini, uz poruke da u njihovoj zemlji nije dobrodošla.

Protest u Atini je održan pred današnju posete Merkelove Atini, a organizovali su ga sindikati zamoreni zbog smanjenja zarada i ukidanja olakšica tokom poslednje tri godine.

Demonstranti, kako je preneo Rojters, nisu propustili priliku da svoje nezadovoljstvo iskale na Merkelovoj, čije insistiranje na strogim merama štednje mnogi Grci vide kao razlog lošeg stanja u kojem se našla zemlja. Neki od njih protestovali su u nacističkim uniformama i sa desnom rukom dignutom u vazduh u znak pozdrava što su svojevremeno činili nacisti pozdravljajući Hitlera.

Demonstranti su u toku dana došli i u sukob s policijom, a jedan od učesnika protesta gologuz je krenuo na atinsku policiju.

Među transparentima istaknutim ispred parlamenta, najviše je bilo sa natpisima "Angela, ti nisi dobrodošla". Demonstranti su, takođe, uzvikivali slogane protiv mera štednje. Merkelova je danas prvi put u Grčkoj otkako je u toj zemlji izbila dužnička kriza 2009. godine, a tokom njene šestočasovne posete predviđene su opsežne mere bezbednosti.

Portparol Merkelove izjavio je da će ona u Grčku doneti poruku podrške za "ambiciozne" mere štednje koje su već pokrenute u Atini, uz ohrabrenje da se nastavi sa naporima.

Policija je za danas zabranila okupljanja u centru Atine i angažovaće 7.000 policajaca kao i specijalne antiterorističke jedinice. Policija u Atini je zavela stroge mere bezbednosti, piše Katimerini, dodajući da takve mere obezbeđenja nisu viđene od posete tadašnjeg američkog predsednika Bila Klintona 1999. godine. Sindikati i dva manjinske partije vladajuće koalicije - PASOK i Demokratska levica - su osudile zabranu okupljanja i protesta, a dva najveća sindikata su odlučila da ipak održe skup, kako su planirali, na centralnom trgu Sintagma.

Policija je odlučila da zatvori šest stanica metroa u centru grada i zabranila je kretanje autobusa i trolejbusa od 11 do 16 časova. Od aerodroma do sedišta vlade ima 36 kilometara i taj put Merkelove je potpuno blokiran, s helikopterima u izviđanju i snajperistima na krovovima.

Mediji, inače, podsećaju da je Merkelovu u toku prethodne posete prijateljski dočekao premijer Kostas Karamanlis, a Grčka je važila kao primer uspešne zemlje u Evropskoj uniji, dok je danas situacija potpuno drugačija i mnogi Grci, upravo nju optužuju za politiku i mere štednje, potpomognuti i medIjima koji nemačkog kancelara porede sa Hitlerom.

Nemački mediji prenose izjavu grčkog TV voditelj Jorgosa Trangasa o Grčkoj kao ''nemačkoj okupacionoj zoni'' i da se Merkelova ponaša ''kao drugi Hitler''.

Merkelova, koja se u sopstvenoj zemlji bori sa razlikama i pretnjama partija da će uskratiti Grčkoj finansijsku pomoć, treba danas, kažu analitičari, da u Atini pokaže razumevanje za grčke patnje, jer bi u protivnom jedno dugo čuvano prijateljstvo moglo da bude uzdrmano.Šok bombe na protestu protiv MerkelovePolicija u Atini ispalila je danas šok granate i koristila biber sprej kako bi rasterala demonstrante koji su se okupili u velikom broju u centru grada, u znak protesta zbog dolaska nemačke kancelarke Angele Merkel.

Agencija Frans pres navodi da se na centralnom trgu Sintagma okupilo oko 25.000 ljudi i da su demonstranti pokušali da sruše čeličnu barikadu u blizini zgrade parlamenta u kojoj se nemačka kancelarka sastala sa grčkim liderima.

Rojters navodi da se nekoliko hiljada Grka oglušilo o zabranu protestnih okupljanja i došlo pred zgradu parlamenta pred dolazak Merkelove, liderke privredno najjače zemlje u Evropi koja se smatra pokretačem strogih mera štednje nemetnutih Grčkoj u zamenu za preko potrebnu međunarodnu pomoć za izlazak iz krize.

Dvoje demonstranata obučenih u nemačke vojne uniforme razvili su crveno-crno-belu zastavu sa kukastim krstom i izveli nacistički pozdrav u trenutku kada je na atinski aerodrom sletao avion kojim je Merkelova stigla u prvu posetu Grčkoj otkako je u ovoj zemlji izbila teška dužnička kriza pre tri godine.Na pojedinim transparentima koje nose učesnici protesta piše "Merkelova napolje, Grčka nije tvoja kolonija" i "Ovo nije Evropska unija, već ropstvo".

Merkelovu su na aerodromu dočekali premijer Antonis Samaras i drugi visoki zvaničnici grčke vlade, uz intoniranje himni Nemačke i Grčke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track