Evropskoj uniji Nobel za mir

Čestitka svim Evropljanima

Evropskoj uniji Nobel za mir

Planeta -
Norveška televizija NRK prethodno je javila da će Nobelova nagrada za mir biti dodeljena EU

OSLO - Evropska unija ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za mir, saopštio je danas Nobelov komitet

Norveška televizija NRK ranije danas javlja da će Nobelova nagrada za mir biti dodeljena Evropskoj uniji. NRK koja je, kako piše AFP, generalno dobro obaveštena, tvrdi da je dobila potvrdu da je "EU ovogodišnji laureat Nobelove nagrade za mir".

Brisel prezadovoljan zbog nagradeVest da je Evropska unija dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za mir izazvala je danas u Briselu radost, ali i iznenađenje. Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej rekao je danas da ova nagrada predstavljanja priznanje EU za njenu ulogu kao "najvećeg mirotvorca u istoriji"."Svi smo veoma ponosni što su napori EU da održi mir u Evropi nagrađeni", rekao je Rompej novinarima u Helsinkiju.

Na tviter nalogu Evropske komisije danas je obavljeno: "Nobelova nagrada za mir dodeljena je EU. Čestike svim Evropljanima".Predsednik Evropske komisije Žose Manuel Barozo održao je danas tim povodom vanrednu konferenciju na kojoj je rekao da ga je vest iznenadila, ali i da je to poruka da je EU dragocena stvar koju treba sačuvati.

"Kad sam se jutos probudio nisam očekivao ovako dobar dan", rekao je Barozo.On je rekao da je to “opravdano priznanje” i velika čast za 250 miliona građana Unije, kao i za zemlje članice i za evropske institucije.Barozo je podsetio da je projekt Evropske zajednice započet u razorenoj Evropi podeljenoj hladnim ratom, a da je danas gotovo ceo kontinent ujedinjen u ovoj nadnacionalnoj instituciji i okupljen oko zajedničkih vrednosti.

"Poštovanje ljudskog dostojanstva, sloboda, pravda, vladavina zakona i poštovanje ljudskih prava su vrednosti kojima se ceo svet divi", rekao je Barozo.

On je istakao da EU čak i u sadašnjoj krizi ostaje inspiracija i da "svetu treba jaka Evropa. Nobelov komitet nam je uputio jasnu poruku: EU je nešto dragoceno, što se mora sačuvati", zaključio je Barozo.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton rekla je da je "oduševljena vešću da je Nobelova nagrada za mir dodeljena EU".To je, prema njenim rečima, potvrda rada na širenju mira i stabilnosti."U EU istorijski neprijatelji postali su bliski partneri i prijatelji", istakla je šefica evropske diplomatije.Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc napisao je na svom tviter nalogu da je "EU jedinstveni projekat koji je zamenio rat mirom, a mržnju solidarnošću"."Ophrvan sam emocijama, duboko dirnut i počastvovan", objavio je Šulc na društvenoj mreži.

Čestitkama se pridružio i prvi čovek NATO Anders Fog Rasmusen, istakavši na tviteru da je EU imala ključu ulogu u "vidanju rana istorije i promovisanju mira, pomirenja i saradnje".On je još dodao da je EU jedinstven i ključni partner NATO."Od samog početka, NATO i EU dele iste vrednosti i pomazu u oblikovanju nove Evrope", poručuje šef NATO.

Švedski ministar inostranih poslova Karl Bilt, pasionirani tviteraš, među prvima je čestitao EU na "visoko zašluženoj nagradi". Komesar EU za unutrašnje poslove Sesilija Malstrom se takođe oglasila na tviteru, rekavši da je srećna zbog nagrade."Neočekivan, ali dobrodošao podsetnik na značaj evropske saradnje", napisala je ona.

Komesar za monetarnu politiku Oli Ren poručuje da je ovo"divan dan za Evropu, uprkos sumornoj atmosferi u evropskoj privredi".Prema njegovim rečima, nagrada je očigledno došla ka potvrda doprinosa EU miru, pomirenju, demokratiji i ljudskimpravima u poslednjih 60 godina.

"Ponosan sam na ove evropske vrednosti koje su takođe i univerzalne ljudske vrednosti. Ovo dan za ponos za zvakog Evropljanina", smatra Ren.

U opštem oduševljenju ima i skepse: "EU je u celoj svojoj istoriji imala posla samo sa jednim oružanim sukobom, na Balkanu, i tu je maestralno zabrljala", primetio je putem tvitera Tobi Vogel, urednik uticajnog briselskog lista Juropian vojs.

A ko će da primi nagradu?

U opštem oduševljenju na koje je u Briselu naišla vest da je Evropska unija dobila Nobelovu nagradu za mir, postavlja se pitanje ko će u decembru u ime Unije preuzeti nagradu u Oslu.

"O tome se još uvek razgovara, još ništa nije odlučeno", rekla je danas novinarima Pija Arenkilde Hansen, portparolka predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza.Osim Baroza, kandidati za odlazak u Oslo su i predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej i šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton.

Norveška ipak neće u EUNorveški premijer Jens Stoltenberg čestitao je danas Evropskoj uniji na dobijanju Nobelove nagrade za mir, ali je isključio mogućnost ulaska zemlje u Uniju."Moguće je čestitati EU za tu nagradu za mir, priznati njenu ulogu mirotvorca i razdvojiti to od pitanja odnosa Norveške sa EU", rekao je Stoltenberg, ističući da "članstvo nije aktuelno".

Norvežani su u dva navrata odbacili na referendumima 1972. i 1994. godine ulazak zemlje u EU. Nobelov komitet saopštio je danas da je EU dobila Nobelovu nagradu za mir zbog "šestodecenijskog doprinosa unapređenju mira i pomirenja, demokratije i ljudskih prava u Evropi".

ReakcijeHerman van Rompej predsednik Evropskog saveta- Dodela nobela za mir EU je ogromna čast i najveće priznanje dubokim političkim motivima koji su u osnovi Unije.Žoze Manuel Barozo predsednik Evropske komisije- To je velika čast za celu Evropsku uniju i svih njenih 500 miliona građana.Karl Bilt ministar spoljnih poslova Švedske- Čestitam celoj Evropi i našem miru. Veoma zasluženo i veoma važno!Angela Merkel nemačka kancelarka- U ovome vidimo podršku velikom mirotvornom projektu koji je EU predstavljala za evropski kontinent. Evro je oplemenio ideju o Evropi kao zajednici mira.Fransoa Oland francuski predsednik- Ovo je ogromna čast, ali je time i odgovornost Evrope još veća. Svaki Evropljanin može da bude ponosan što je član Unije.Vaclav Klaus predsednik Češke- Kad sam čuo vest, mislio sam da je u pitanju vic.

Po nagradu idu Barozo, Van Rompej ili EštonovaIako još ništa nije odlučeno, nekoliko je kandidata koji bi mogli da idu po Nobelovu nagradu u Oslo 10. decembra. Među njima su predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej i šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton. Pored priznanja, EU će dobiti i 1,2 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track