Sirijski pobunjenici zauzeli avio-bazu kod Alepa
Foto: Reuters

Sirijski pobunjenici zauzeli avio-bazu kod Alepa

Planeta -
Sirija je puna vazduhoplovnih baza izgrađenih zbog eventualnih ratova sa Izraelom

DAMASK - Sirijski pobunjenici su zauzeli vazduhoplovnu bazu sirijske vojske u blizini Alepa na severu Sirije, saopštili su antirežimski aktivisti, dok je Turska presrela dva borbena aviona na granici sa Sirijom pošto je sirijski vojni helikopter bombardovao sirijski pogranični grad Azmarin, prenosi AP.

Na snimcima, koje su pobunjenici u petak postavili na internet, vidi se kako pobunjenici u bazi pregledaju ogromne rakete i pljačkaju skladište oružja.

Organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava i jedan aktivista iz Alepa potvrdili su informaciju da su pobunjenici zauzeli bazu al-Taneh, istočno od Alepa. Aktivista Muhamed Abu Omar je izjavio da su četiri pobunjenika poginula u borbi tokom noći.

Sirija je puna vazduhoplovnih baza izgrađenih zbog eventualnih ratova sa Izraelom. Pobunjenici su više puta napadali te baze, ali nisu uspeli da upotrebe složeno oružje pronađeno u njima. Opservatorija je saopštila da su sirijski pobunjenici krenuli u ofanzivu i za dva dana ubili više od 100 vojnika.

Četrnaest vojnika danas je poginulo u napadu na vojni punkt u južnoj provinciji Dara, dan pošto je vojska izgubila 92 pripadnika, što je najveći broj poginulih vojnika u jednom danu od početka pobune protiv sirijskog režima pre 19 meseci, navodi AFP.

Vojska, koja u proseku gubi 20 vojnika dnevno, do sada je ostala bez oko 10.000 svojih pripadnika, a broj ranjenih je bar isto toliki.

Opservatorija je saopštila da je četvrtak bio jedan od najsmrtonosnijih dana od početka pobune u martu prošle godine, budući da je širom zemlje poginulo najmanje 240 ljudi, među kojima 92 vojnika, 67 pobunjenika i 81 civil.

Najviše vojnika, 36, poginulo je u provinciji Idlib koja je u protekla tri meseca bila poprište najtežih sukoba.

http://www.youtube.com/watch?v=lB-V3YoE5SI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja