Gejevi svih zemalja na Olimpijadi u Nepalu

Hoće u EU

Gejevi svih zemalja na Olimpijadi u Nepalu

Planeta -
Tokom gej Olimpijade biće održana razna atletska nadmetanja, teniski mečevi, utakmice u odbojci, košarci i fudbalu kao i takmičenja u borilačkim veštinama, saopštio je organizator igara, vodeće nepalsko gej udruženje "Blu dajmond"

KATMANDU - U glavnom gradu Nepala, Katmanduu,počela je prva Gej olimpijada na svetu na kojoj će se nadmetati na stotine lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca i transrodnih atletičara.

Trodnevna sportska manifestacija, koja se odigrava na fudbalskom stadionu i drugim sportskim dvoranama nepalske prestonice, započela je fudbalskim mečom između dva lokalna tima.

Tokom gej Olimpijade biće održana razna atletska nadmetanja, teniski mečevi, utakmice u odbojci, košarci i fudbalu kao i takmičenja u borilačkim veštinama, saopštio je organizator igara, vodeće nepalsko gej udruženje "Blu dajmond" .

"Srećni smo što smo u prilici da organizujemo igre", kazao je u izjavi za AFP Sunil Pant, jedini deklarisani gej poslanik u Nepalu.

On je naveo da se oko 300 nepalskih sportista prijavilo za takmičenja na kojima će učestviovati i 20 sportista iz drugih zemalja, uključujući SAD, Rusiju, Japan, Francusku i Bangladeš.

Jedan od gostiju gej Olimpijade je Greg Luganis, dvostruki osvajač olimpijskog zlata u skokovima u vodu.

Slične manifestacije dosad su u Aziji održane jedino u Australiji i na Novom Zelandu.

Iako konzervativan, Nepal ima jednu od najprogresivnijih politika u progledu homoseksualaca u Aziji. Odlukom suda, vladi je 2007. bilo naloženo da usvoji zakone kojima se garantuju prava homoseksualaca.

Nepalske vlasti su u junu najavile da će početi da izdaju lične karte na kojima će titulari moći da se izjasne između tri pola: muški, ženski i transrodni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track