Jeli dimljenog lososa, zarazili se salmonelom

Amsterdam

Jeli dimljenog lososa, zarazili se salmonelom

Planeta -
Najmanje jedna osoba je umrla, više od 500 obolelo jedući zaraženi dimljeni losos

AMSTERDAM - Najmanje jedna osoba je umrla, a više od 500 je obolelo, pošto su jeli dimljenog lososa zaraženog salmonelom, koji je proizveden u jednoj holandskoj fabrici za preradu ribe, saopštio je danas holandski Nacionalni institut za javno zdravlje.

U saopštenju Instituta se navodi da je analizom potvrđeno da je od zaraze salmonelom umrla jedna osoba, dok se uzrok smrti još jedne osobe istražuje. Obe žrtve su starije od 80 godina, preneo je AFP. Institut je početkom meseca saopštio da je utvrđeno da je izvor zaraze dimljeni losos holandskog proizvođača ribe "Fopen", koji je povučen iz prodavnica širom Holandije.

Broj obolelih, pre povlačenja ovog proizvoda, popeo se na 550, navodi se u saopštenju.Kompanija "Kostko holsejl" koja prodaje proizvode firme "Fopen" u SAD, takođe ga je povukla.

Većina zaraženih salmonelom dobije dijareju, groznicu i grčeve u stomaku posle 12 do 72 časa od konzumiranja inficirane hrane.Bolest uglavnom traje od četiri do sedam dana, a u nekim slučajevima potrebna je i hospitalizacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track