Monsanto izaziva neurološka oštećenja

Seljak pobedio gmo giganta

Monsanto izaziva neurološka oštećenja

Planeta -
Francuski sud doneo istorijsku presudu da je preparat za uklanjanje korova „laso“, koji prodaje najveći svetski proizvođač hrane, veoma štetan po zdravlje ljudi

PARIZ - Konačno.Sud u Lionu u Francuskoj doneo je istorijsku presudu da je proizvod kompanije „Monsanto“, preparat za uklanjanje korova „laso“ - koji sadrži aktivnu supstancu alahlor - veoma štetan po zdravlje ljudi.Sud je utvrdio da je francuski poljoprivrednik Pol Fransoa (47) zadobio doživotno neurološko oštećenje, čije su posledice stalni gubitak memorije, glavobolje i mucanje u govoru. Naime, Fransoa je tužio „Monsanto“ još 2004, nakon što je udahnuo proizvod „laso“ dok je čistio svoju prskalicu. Nakon toga Fransoa je počeo da stalno oseća simptome koji su ga sprečavali da radi, a za koje tvrdi da su direktna posledica izloženosti ovom hemijskom sredstvu. Budući da pakovanje pesticida „laso“ nije imalo adekvatno upozorenje o opasnosti od izlaganja, Fransoa je svojevremeno tvrdio da je „Monsanto“ bio nemaran u obezbeđivanju adekvatne zaštite svojih potrošača.Francuski sud se složio s njegovim navodima i predstavljenim dokazima, objavljujući da je „‘Monsanto’ odgovoran za patnje Pola Fransoe i da mora da mu pruži punu nadoknadu za to“.- Ovo je istorijska odluka suda jer je ovo prvi slučaj da je jedan proizvođač pesticida proglašen krivim za ovakvu vrstu trovanja - rekao je Fransoa Laforž, advokat Pola Fransoe.Francuska je zvanično zabranila proizvod „laso“ 2007. u skladu s direktivom Evropske unije, usvojenom 2006, kojom se zabranjuje dalje korišćenje ove hemikalije na usevima u svim zemljama članicama.Prema nalazima Agencije za zaštitu prirodne sredine SAD (EPA), izloženost alahloru može da izazove oštećenje jetre, bubrega, slezine i očiju i da dovede do razvoja raka. EPA očigledno smatra alahlor toliko opasnim da je maksimalni nivo korišćenja (MCLG) alahlora postavila na nulti kako bi „sprečila potencijalne zdravstvene probleme“.Ali, uprkos svim dokazima koji pokazuju da alahlor doprinosi neuravnoteženosti hormona i izaziva reproduktivne ili razvojne probleme, ova hemikalija se do današnjeg dana i dalje koristi na konvencionalnim biljnim kulturama širom sveta.

Najbolja i najgora svetska kompanija„Monsanto“ je magazin Forbs imenovao za jednu od deset najboljih i najinovativnijih svetskih kompanija, dok je magazin Prirodna nauka ovu GMO firmu proglasio za najgoru na svetu u 2011.„Monsantovi“ pesticidi, kao što je „laso“, ne koriste se samo u proizvodnji hrane - njihove proizvode mnoge škole upotrebljavaju za prskanje dvorišta, privatna lica za svoje travnjake, posipaju se po golf terenima, železničkim prugama, javnim parkovima i trotoarima širom sveta. Ova kompanija prošle godine je imala profit veći od jedne i po milijarde dolara.

GMO kukuruz izaziva rak
GMO kukuruz izaziva rak

„Monsanto“ seje smrtPre tri nedelje francuski naučnici otkrili su da su pacovi hranjeni genetski modifikovanim kukuruzom firme „Monsanto“ obolevali od tumora i drugih komplikacija koje uključuju oštećenja bubrega i jetre. Zbog toga je Francuska odlučila da produži ranije uvedenu zabranu na genetski modifikovane useve GMO giganta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track