Porez na finansijske transakcije za podsticaj razvoja

Bil Gejts

Porez na finansijske transakcije za podsticaj razvoja

Planeta -
Taksa na finasijske transakcije koje je Francuska uvela u avgustu ove godine je savršen način se pokaže svrsihodnost poreza

PARIZ - Drugi najbogatiji čovek na svetu Bil Gejts izjavio je da porez za finasijske transakcije koji je na snazi u Francuskoj od avgusta ove godine treba iskoristiti za podsticaj razvoja i da bi i druge zemlje trebalo da pođu za francuskim primerom.

Svi koji su govorili da uvođenje poreza neće moći da se sprovede, pogrešili su, primetio je američki milijarder u interviju francuskom listu Mond.

Taksa na finasijske transakcije koje je Francuska uvela u avgustu ove godine je savršen način se pokaže svrsihodnost poreza. Francuska je utrla put takve prakse i nadam se da će i ostale zemlje poći njenim primerom, jer što se više zemalja pridruže tom projektu, manja je mogućnost za izbegavanje njegove naplate, prokomentarisao je Gejts.

"Nadam se da će znatan deo od naplaćene takse biti iskorišćen za razvoj Francuske", dodao je osnivač "Majkrosofta".

Osnivač "Majkrosofta" i Fondacije Bil i Melinda Gejts koji je namenjen borbi protiv malarije, side, tuberkuloze i drugih bolesti u zemljama u razvoju, smatra da pomoć nerazvijenima zasada veoma dobro funkcioneše ističući da se situacija čak i u najsiromašnijim zemljama popravila.

Jedan od pokazetelja je smanjene smrtnosti među decom mlađom od pet godina, koja je pre 50 godina prelazila 20 miliona godišnje, pre deset 12 miliona, a sada je smanjena na sedam miliona. Smrtnost kod dece je smanjen za nevrovatnih dve trećine.Gejts je ocenio da je zahvaljujući vakcinaciji i opštim poboljšanjem uslova za život i ishranu, prepolovljena smrtnost dece.

Male i velike boginje odnosile su godišnje 3 miliona života. Velike boginje su istrebljene 1979, dok je smrtnost od malih boginja smanjena na 400.000. U poslednjih deset godina znatno se poboljšala situaciju u pogledu side, ali tu još mora mnogo toga da se uradi, izjavio je Gejts.

On je, takođe, izrazio nadu da će fond Zavet dobročinitelja koji je on zajedno sa svojom suprugom Melindom osnovao 2010, u koji je trenutno uključeno 92 mijardera spremnih da većinu svog bogatstva daju u dobrotrvorne svrhe, biti proširen.

"U Kini je na sceni tek prva generacija bogataša, što je veoma dobro jer su oni koji su sami sticali bogatstvo daleko spremniji na dobrotvorne akcije nego njihovi naslednici. Kineske vlasti treba da podstiču bogate ljude na humanitarne poduhvate.

U Indiji bi trebalo takođe da se da podsticaj humanitarnim akcijama.U u toj zemlji je porodica Tata osnavala fond za pomoć siromašnima još daleke 1908, pre Rokfelera i Karnegija", zakljućuje Gejts.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track