Bogorodica iz Hilandara spasla Feliksa

Čudo ga sačuvalo

Bogorodica iz Hilandara spasla Feliksa

Planeta -
Austrijski padobranac, koji je skočio s 39.060 metara, u džepu nosio pravoslavnu ikonu iz srpskog manastira na Svetoj Gori u Grčkoj
1 / 5

ROZVEL - Pravoslavna amajlija.Austrijanca Feliksa Baumgartnera (43), koji je pre tri dana skočio sa ivice svemira i svojim podvigom bez daha ostavio celu planetu, od sigurne smrti spasla je pravoslavna ikona Bogorodice iz manastira Hilandar, koju je nosio u džepu. To je na društvenoj mreži Tviter obelodanio Feliksov nekadašnji kolega iz vojne jedinice u Austriji, koji je tim putem čestitao sjajnom avanturisti.- Bravo, prijatelju moj, tvoja hrabrost je ravna hrabrosti antičkih divova i zato sam znao da će te ikona majke božje iz grčkog manastira Hilandar, koju si imao u džepu, sigurno sačuvati tokom herojskog leta - pisalo je u njegovoj poruci.Međutim, jasno je da je Feliksov kolega pogrešio kada je rekao da ikona potiče iz grčkog manastira, jer je Hilandar srpski manastir, koji se nalazi na Svetoj Gori u Grčkoj. Još nije razjašnjeno kako je Feliks došao do ikone i da li možda ima pravoslavne korene, ali najvažnija činjenica je da ga je baš ona čuvala tokom vratolomnog pada iz stratosfere. Inače, Baumgartner je skočio s visine od 39.060 metara i ka zemlji leteo brzinom većom od 1.000 kilometara na sat, ali je uspeo bezbedno da se prizemlji, bez ijedne povrede. Pad je trajao više od četiri minuta, a austrijski padobranac je oborio čak tri svetska rekorda, uključujući i probijanje zvučnog zida sopstvenim telom.

Spremao se u HrvatskojFeliks Baumgartner se za svoj podvig pripremao u susednoj Hrvatskoj, a izabrao je tu destinaciju zbog specijalnog dela treninga koji je podrazumevao vežbu za skok u mrak. On se 2004. za to spremao u nacionalnom parku Velebit, gde je skočio u jamu Mamet, duboku 190 metara. To je bio njegov prvi pad u mrak, koji je trajao 10 sekundi. Feliks je u nju slobodno padao 140 metara, zatim je otvorio padobran, napravio blagi zavoj, a onda sjajno doskočio na bezbedno, planirano mesto.Putin i Aca Informacija na ivici svemiraSamo dan posle hrabrog podviga Feliksa Baumgartnera, na internetu su se pojavile brojne komične fotografije na kojima su se pored njega u svemiru dok se pripremao za skok našle i brojne svetski poznate ličnosti. Tako je na leđima ždrala do njega doleteo ruski predsednik Vladimir Putin, a nezaobilazan je bio i naš poznati voditelj Aca Stojanović (Informacija), koji nije propustio priliku da Feliksu pravi društvo i tokom padanja ka zemlji. Takođe, padobranca je pred skok bodrio italijanski fudbaler Mario Baloteli, koji se do zvezda vinuo svojim snažnim nogama. Ništa nije moglo da prođe ni bez našeg „Bus-plusa“. Feliks je pre podviga morao da validira kartu, a onda izađe kroz srednja vrata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track