Žustra debata: Obama oštro napao Romnija

Predsednik popravio utisak

Žustra debata: Obama oštro napao Romnija

Planeta -
Obama je na Romnijeve napade uzvratio tvrdnjom da je ispunio većinu svojih obećanja, uključujući smanjenje poreza za srednju klasu i mala preduzeća, okončanje rata u Iraku i borbu protiv onih koji su napali SAD 11. septembra, što je rezultiralo ubostvom Osame bin Ladena

VAŠINGTON - Američki predsednik i kandidat demokrata na predstojećim predsedničkim izborima u SAD Barak Obama oštro je napao svog republikanskog rivala Mita Romnija tokom druge debate, održane u utorak na Univerzitetu Hofstra u Njujorku, u pokušaju da povrati vođstvo u tesnoj predsedničkoj trci.

Kako prenose agencije, Obama je tokom rasprave posvećene otvaranju novih radnih mesta, energiji i spoljnoj politici, bio mnogo oštriji i energičniji nego što je to bio slučaj tokom prethodne debate, kada je kao pobednik izašao Romni. Romni je kritikovao predsednikove rezultate tokom poslednje četiri godine, istakavši da je udvostručio deficit i da nije ispunio data obećanja, zbog čega je devet miliona Amerkanaca bez posla.

Obama je na napade uzvratio tvrdnjom da je ispunio većinu svojih obećanja, uključujući smanjenje poreza za srednju klasu i mala preduzeća, okončanje rata u Iraku i borbu protiv onih koji su napali SAD 11. septembra, što je rezultiralo ubostvom Osame bin Ladena.

Kandidati za budućeg predsednika su se sukobili i u pogledu planova za izvlačenje SAD iz ekonomskih problema u naredne četiri godine. Obama je poručio Romniju da će njegov plan da zadrži poreske olakšice za bogate naneti štetu ekonomiji, dok je Romni rekao da će njegov poreski plan dovesti do rasta broja radnih mesta i izbalansiranog budžeta.

Bilo je reči i o imigraciji, napadu na američki konzulat u Libiji i energetskoj politici zemlje. Guverner Romni naveo je da ne bi amnestirao ilegalne imigrante i založio se za davanje većeg broja zelenih karata visokokvalifikovanim radnicima, a Obama je naveo da radi sve što može da bi poboljšao imigracioni sistem za one koji pokušavaju da uđu u zemlju legalnim putem.

Romni je optužio Obamu da mu je trebalo dve nedelje da saopšti američkom narodu da je napad na konzulat u libijskom gradu Bengaziju teroristički čin i da je, umesto da se fokusira na napad, nastavio sa predizbornom kampanjom.

Obama je, međutim, uzvratio da je već narednog dana nazvao napad terorističkim činom i da je veoma uvredljivo da bilo ko u njegovoj vladi koristi nasilje u Libiji u političke svrhe. Analitičari ističu da je predsednik Obama bio mnogo agresivniji tokom druge debate, svestan da bi još jedan poraz mogao da ga košta predsedničkog mesta. Prema istraživanju javnog mnjenja koje je uradio odmah nakon debate Si-En-En, koji je i bio domaćin susreta, Obama je izašao kao pobednik, dok je Romni veći deo vremena bio u defanzivi.

Prema anketama, koje su sproveli dnevni list "Ju-Es-Ej Tudej" i Galup, pre sinoćnje debate, bivši guverner Masačusetsa vodio je u 12 ključnih saveznih država za četiri odsto, smanjio je Obaminu prednost među ženama biračima na samo jedan odsto, dok kod muškaraca birača vodi za osam odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track