Istraga protiv vođe ruske opozicije

Istraga protiv vođe ruske opozicije

Planeta -
Sergej Udaljcov u saradnji s gruzijskim zvaničnicima pripremao je obaranje vlade, tvrdi se u dokumentarnom filmu televizije NTV, bliska Kremlju

MOSKVA - Ruski istražitelji pokrenuli su krivičnu istragu protiv lidera Fronta levice Sergeja Udaljcova i još nekoliko opozicionih aktivista zbog njihove navodne uloge u planiranju masovnih protesta.Istražni komitet naveo je danas u saopštenju da će istraga proveriti tvrdnje iznete u dokumentarnom filmu koji je početkom ovog meseca emitovala televizija NTV bliska Kremlju. U filmu je navedeno da vođe ruske opozicije u saradnji s gruzijskim zvaničnicima pripremaju obaranje vlade.

Istražitelji su jutros pretresli kuće Sergeja Udaljcova i njegovih roditelja, prenose svetske agencije. Istraga se vodi i protiv Konstantina Lebedeva i Leonida Razvozjajeva.

NTV je prošle nedelje emitovala dokumentarni film "Anatomija protesta 2", u kojem se tvrdi da je Udaljcov s gruzijskim zvaničnicima planirao nemire u Moskvi. Lider Fronta levice je te tvrdnje demantovao.

Udaljcov je pre nedelju dana saslušan u Istražnom komitetu Rusije zbog informacija iznetih u filmu "Anatomija protesta 2".

"Nemam šta da krijem, ponoviću sve ono što sam više puta govorio islednicima", kazao je pred saslušanje Udaljcov, koga su ranije saslušavali povodom protesta na Bolotnom trgu u Moskvi 6. maja, kada je u sukobima demonstranata i policije bilo povređenih na obe strane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja