Turci optužuju Bugare za falsifikovane diplome

Sumnjivo im

Turci optužuju Bugare za falsifikovane diplome

Planeta -
Mladenov je najavio akcioni plan svoje vlade koji predviđa ograničavanje posredovanja firmi u procesu nostrifikacije diploma, i izradu novih pečata za overu dokumenata

SOFIJA - Bugarska je usvojila nove mere za sprečavanje falsifikovanja univerzitetskih diploma, posle protesta Turske oko te prakse kod turskih studenata koji studiraju u Bugarskoj, rekao je bugarski ministar spoljnih poslova Nikolaj Mladenov. Turska je nedavno protestovala zbog slučaja korupcije kojim je moguće kupovati ispite u Bugarskoj i od septembra odbija da prizna diplome turskih studenata stečene u Bugarskoj.

"Ne možemo znati da li su falsifikovana dva dokumenta ili 20.000, ali se slažemo da problem postoji. Mere potrebne da se ta praksa prekine preduzete su", rekao je ministar u obraćanju Skupštini. Oko 7.000 turskih studenata pohađa fakultete u Bugarskoj, rekao je Mladenov.

Ankara sumnja da su bugarske kompanije koje posreduju u nostrifikaciji diploma korumpirane i da menjaju ocene. Kritike Turske izazvale su velike proteste u Bugarskoj i rektor Medicinskog fakulteta u Sofiji Vanio Mitev je ocenio da je to "napad na bugarsko visoko školstvo".

Mladenov je najavio akcioni plan svoje vlade koji predviđa ograničavanje posredovanja firmi u procesu nostrifikacije diploma, i izradu novih pečata za overu dokumenata. Sve diplome izdate od 2012. biće dostupne u jednom elektronskom registru bugarskog Ministarstva obrazovanja, rekao je on.

Ministar je rekao da je prekid sa turske strane bilatelarnog sporazuma o saradnji u oblasti visokog školstva "nije rešenje". "Sa 6.000 do 7.000 turskih studenata u Bugarskoj zamrzavanje priznavanja diploma predstavlja meru koja ima ozbiljne posledice", rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track