Biznismen zbog mobilnog dobio tumor na mozgu!

Italijanski sud potvrdio

Biznismen zbog mobilnog dobio tumor na mozgu!

Planeta -
Inočente Markolini (60) teško je oboleo jer je svakodnevno koristio uređaj za telefoniranje, zbog kog mu se stvorio benigni tumor u glavi

RIM - Zabrinjavajuće.Italijanski biznismen Inočente Markolini (60) dobio je tumor na mozgu nakon što je 12 godina svaki dan koristio mobilni telefon, šest sati na dan. To je i zvanično potvrdio italijanski vrhovni sud, koji je izrekao stav da postoji veza između Markolinijeve bolesti i upotrebe mobilnog telefona. Stručnjaci smatraju da će takva odluka pokrenuti lavinu tužbi ljudi širom sveta koji smatraju da im je zdravlje oštećeno zbog korišćenja mobilnih.- Smatram da je ovo značajno za veliki broj ljudi, zato sam hteo da moj problem postane javan. Mnogi još ne znaju kakve sve rizike nosi upotreba mobilnih telefona, a moraju da ih znaju. Zato sam tražio da se prizna veza između moje bolesti i njegovog korišćenja. Posebno moraju da budu oprezni roditelji zbog dece - rekao je Markolini.Inače, Italijanu je rak otkriven nakon što je otišao kod lekara zbog bolova u glavi i bradi. Utvrđeno je da ima tumor u trodelnom živcu, u blizini mesta na koje se prislanja telefon.- Markolinijev tumor je benigan, ali ipak mu je ukočio levu stranu lica, a može da bude i smrtonosan. Ukoliko naraste i zahvati karotidnu arteriju, glavni sud koji dovodi krv u mozak, to bi bilo fatalno po pacijenta - istakao je uticajni italijanski onkolog Anđelo Đino Levis.

Zračenje povećava rizikOnkolog Anđelo Đino Levis i neurohirurg Dr Đuzepe Graso potvrdili su da elektromagnetno zračenje koje emituju mobilni i bežični telefoni može da ošteti ćelije i tako poveća rizik od dobijanja tumora.- Presuda koja je donesena zbog Markolinijevog slučaja veoma je važna jer ona konačno zvanično pokazuje da postoji veza između pojave bolesti i upotrebe mobilnih uređaja - istakao je dr Levis.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track