Romnija finansira kralj kocke, a Obamu holivudski producent
Foto: Reuters

Uoči predsedničkih izbora

Romnija finansira kralj kocke, a Obamu holivudski producent

Planeta -
Reč je o Šeldonu Adelsonu, koji je republikancu dosad dao 34,2 miliona, i Džefri Kacenberg koji je demokrati dao 2,5 miliona

VAŠINGTON - Donator koji je izdvojio najviše novca za predizbornu kampanju za predsedničke izbore u SAD je kazino mogul Šeldon Adelson koji je podržao republikanskog kandidata Mita Romnija.

Adelson, čije se bogatstvo procenjuje na 25 milijardi dolara, do sada je izdvojio 34,2 miliona dolara za Romnijevu predizbornu kampanju i za organizacije koje podržavaju republikanskog kandidata. Prvih pet Romnijevih donatora su dali pojedničano više od prvih pet Obaminih.

Za Obaminu kampanju najviše novca - dve i po miliona dolara, izdvojio je holivudski producent i izvršni direktor studija Drimvorks animejšen, Džefri Kacenberg.

Drugi je Irvin Džejkobs, osnivač američke telekomunikacione kompanije Kalkom, sa nešto više od dva miliona dolara. Sa po dva miliona kompanju Baraka Obame su pomogli osnivač medijske korporacije Njuzveb iz Čikaga, Fred Ajkaner i filantrop iz Mičigena Džon Strajker. Na petom mestu sa dva miliona dolara pomoći je Stiv Mostin, advokat iz Hjustona. Kampanju republikanskog kandidata Mita Romnija su, pored Adelsona podržali teksaški kralj nekretnina Bob Peri sa 17,3 miliona dolara i industrijalac iz Teksasa Harold Simons, sa 16,5 miliona dolara.

Romnijeva kampanja dobila je 4,1 milion dolara od Roberta Rouliga, koji je na čelu TRT-Holdingsa iz Dalasa, a četiri miliona od industrijalca Vilijama Koha sa Floride. Značajni donatori mogu da imaju veliki uticaj, često prisustvuju državničkim večerama u Beloj kući, kao i ostalim događajima u kojima učestvuje predsednik, prenosi Asošijeted pres.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja