I Rim na nogama: Hiljade na ulicama protiv mera vlade
Foto: Rojters

I Rim na nogama: Hiljade na ulicama protiv mera vlade

Planeta -
Desetine hiljada radnika u mašinskoj industriji i saobraćaju i komunalnom sektoru, okupile su se na trgu San Đovani, kod bazilike Svetog Jovana, tradicionalnog za održavanje manifestacija levičara

RIM - Više desetina hiljada ljudi izašlo je danas na ulice Rima kako bi izrazilo protest zbog ekonomske politike vlade Italije, zahvaćene recesijom, i antikriznih mera vlade Marija Montija.

Protesti radnika održani su u organizaciji najvećeg sindikata u zemlji, Generalne italijanske konfederacije rada (CGIL).

Desetine hiljada radnika u mašinskoj industriji i saobraćaju i komunalnom sektoru, okupile su se na trgu San Đovani, kod bazilike Svetog Jovana, tradicionalnog za održavanje manifestacija levičara.

Okupljeni su nosili crvene vazdušne balone i transparente "Monti odlazi".

Na svojoj internet stranici, CGIL je pozvao Montijevu vladu da se koncentriše na mere kojima se podstiču investicije i rast zaposlenosti, posebno među mladima i ženama, prenela je ANSA.

Jedan od povoda za akciju protesta je i plan vlade da zatvori nekoliko velikih preduzeća, između ostalog fabriku alumijuma na Sardiniji i čeličanu na jugu Italije.

Učesnici protesta tražili su prekid otpuštanja u fabrikama korporacije Fijat, ukidanje dodatnih poreza, usavršavanje penzijskog sistema i smanjenje nezaposlenosti.

Okupljanje je počelo pevanjem himne Italije, a posle četiri sata je okončano pevanjem partizanske pesme "Bela ćao".

Akcija je upriličena povodom povratka vladine delegacije iz Brisela, koja je učestvovala na dvodnevnom samitu Evropske unije.

CGIL planira da sredinom novembra održi sveopšti 24-satni štrajk, koji preti paralizom saobraćaja i rada većine kompanija u Italiji.

Krajem septembra, sindikat je organizovao masovne proteste zbog vladinog programa redukcije državnih rashoda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track