Juriš na Vladu na sahrani antisirijskog generala

Haos u Libanu

Juriš na Vladu na sahrani antisirijskog generala

Planeta -
Na jednom od transparenata je pisalo "Jedna revolucija u obe zemlje", a demonstranti su izvikivali zahtev za ostavke i predsednika Sirije Bašara al Asada, i premijera Libana Nagiba Mikatija

BEJRUT - Pucnjavom u vazduh iz mitraljeza i pušaka, i plotunima suzavca libanski vojnici danas popodne u Bejrutu sprečavaju stotine ljutitih demonstranata koji pokušavaju da na juriš uđu u zgradu Vlade Libana.

Do toga je došlo tokom sahrane šefa obaveštajne službe Snaga unutrašnje bezbednosti (ISF) Libana, generala Višama el Hasana, ubijenog u bombaškom atentatu u petak, za šta mnogi okrivljuju režim susedne Sirije.

Demonstranti smatraju da je Vlada Libana previše bliska režimu u Siriji i njenom savezniku u Libanu, paravojnoj šiitskoj grupi Hezbolah.

Povodom sahrane policijskog generala u centru Bejruta se danas okupilo nekoliko hiljada ljudi, uz fotografije pokojnika s natpisom "Mučenik pravde i istine".

Većina demonstranata su suniti što je bio i ubijeni šef obaveštajne službe. Na jednom od transparenata je pisalo "Jedna revolucija u obe zemlje", a demonstranti su izvikivali zahtev za ostavke i predsednika Sirije Bašara al Asada, i premijera Libana Nagiba Mikatija. General El Hasan ubijen je u petak u napadu automobilom-bombom koji je bio toliko jak da je razneo čitave zgrade u Bejrutu.

Bio je blizak Saadu Haririju, vođi libanske opozicije, i suprotstavljao se Siriji i Hezbolahu. U znak protesta zbog bombaškog napada i ubistva El Hasana, stotine ljudi su već juče demonstrirale širom Libana gde je proglašen dan žalosti. El Hasan je sahranjen u Bejrutu kraj grobnice takođe ubijenog premijera Libana Rafika Haririja za čiju pogibiju se takođe sumnja u Siriju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja