Članice Pusi Rajota poslate u radne logore

Kazna

Članice Pusi Rajota poslate u radne logore

Planeta -
Njihov transfer vozom počeo je u subotu a put bi mogao da traje i mesec dana, pošto vozovi kojima se prevoze zatvorenici redovno propuštaju druge

MOSKVA - Članice ruske grupe Pusi Rajot, osuđene na po dve godine zatvora zbog performansa koje su izvele u crkvi Svetog Spasitelja u Moskvi, poslate su u radne kolonije, stotine kilometara daleko od Moskve, a njihov put do tamo mogao bi da traje i mesec dana, izjavila je advokat Violeta Volkova.

"Članovi porodice su došli da im donesu neophodne stvari i rečeno im je da je Nadežda Tolokonjikova poslata u region Mordovija (udaljen 500 kilometara od Moskve) a Marija Aljohina u region Perma" (oko 1.400 kilometra od Moskve), rekla je Volkova.

Ona je kazala da je njihov transfer vozom u radne logore počeo u subotu i da bi put mogao da traje i mesec dana, pošto vozovi kojima se prevoze zatvorenici redovno propuštaju druge, čak i kada je reč o kratkim rutama. Ona međutim nije navela u koje će logore biti poslate Tolokonjikova i Aljohina.

Nadežda Tolokonjikova, Marija Aljohina i Jektarina Samucevič osuđene su 17. avgusta na po dve godine zatvora za huliganstvo, pošto su u februaru u hramu Hrista Spasitelja izvele performans u okviru kojeg su otpevale pesmu "Bogorodice, Putina progoni".Pošto su uložile žalbu, presuda Tolokonjikovoj i Aljohinoj je potvrđena 10. oktobra, a Jektarina Samucevič osuđena je na uslovnu kaznu.

Tolokonjikova i Aljohina su nakon toga tražile da im se dozvoli da kaznu izdržavaju kada njihova deca, stara četiri odnosno pet godina, porastu, ali je njihov zahtev odbijen.

Informacija da su dve mlade žene poslate u radne kolonije, izazvala je oštar protest njihovih pristalica, koji su naglasili da su kolonije u regionima gde su poslate poznati pa jako strogom režimu, ali i nasilju."Nadežda Tolokonjikova je na putu za Mordoviju. Tamošnji zatvori su zatvori pakla", objavljeno je na Tviter nalogu umetničke grupa Vojna (Rat).

Ta grupa je navela da je za Mašu Aljohinu izabran logor "veoma udaljen od Moskve", kao i da on spada među "najsurovije". Jedna mlada žena iz Čečenije, osuđena za terorizam, kaznu od osam meseci izdržavala je u jednom zatvoru u Mordoviji, posle čega je u septembru izjavila da su zatvorenici tamo izloženi nasilju od strane zaposlenih.Navode u nasilju u tom logoru potvrdio je i direktor ruske nevladine organizacije "Za prava čoveka", Lev Ponomarev.

"U tim radnim lkolonijama ima nasilja", rekao je Ponomarev agenciji Interfaks.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja