Crnogorci ne slave oslobođenje od Turaka
Foto: Digitalna Narodna Biblioteka Srbije

Bez državne proslave

Crnogorci ne slave oslobođenje od Turaka

Planeta -
Crnogorska akademija nauka i umetnosti neće organizovati nikakav skup o značaju Prvog balkanskog rata

PODGORICA - U Crnoj Gori neće na nivou države biti obeležena 100. godišnjica Prvog balkanskog rata, kada je veći deo Crne Gore oslobođen osmanlijske vlasti.Direktor Istorijskog instituta Crne Gore Radoslav Raspopović rekao je da ta institucija nema novca i da čeka odgovor Vlade o mogućnosti finansiranja organizovanja "nekog skupa" o jubileju.

Raspopović je kazao da Crnogorska akademija nauka i umetnosti neće organizovati nikakav skup o značaju Prvog balkanskog rata. Teritorija Crne Gore je u Prvom balkanskom ratu znatno proširena.

Celo današnje područje na desnoj obali Tare tada je i formalno pripojeno Crnoj Gori jer su Crnogorci, u jednom zamahu, oktobra 1912. oslobodili Mojkovac, Bijelo Polje, Berane, Plav, Rožaje, Gusinje i Pljevlja.

Tada su oslobođeni i Peć i Đakovica u Metohiji, a 1913. godine i Skadar koji je, međutim, pripao novostvorenoj državi Albaniji. Uprkos tim činjenicama, zvanična Crna Gora je, po svemu sudeći, praktično prećutala jubilej Prvog balkanskog rata.

Ta godišnjica će biti obeležena jedino u Opštini Pljevlja, u organizaciji Zavičajnog muzeja i Opštine, ali, po najavi, s nepotpunim pristupom značaju Prvog balkanskog rata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track