SDA: Lagumdžija šuruje sa Dodikom
Foto: Beta Ap

Optužbe

SDA: Lagumdžija šuruje sa Dodikom

Planeta -
Predlog o skidanju s dnevnog reda inicijative za smenu Lagumdžije podnela je Dodikova SNSD

SARAJEVO - Predsedavajući Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu PS BiH Asim Sarajlić, nakon povlačenja s dnevnog reda inicijative o smeni ministra spoljnih poslova Zlatka Lagumdžije, optužio je lidera Socijaldemokratske partije (SDP) da šuruje sa Miloradom Dodikom i Mladenom Bosićem.Predlog o skidanju s dnevnog reda inicijative za smenu Lagumdžije podnela je Dodikova SNSD, a takvu mogućnost je SDA najavila još juče, nakon što je Dom naroda odlučio da smeni dva ministra i jednog zamenika ministra u Savetu ministara BiH iz reda te stranke."Očito ćemo saznati u narednom periodu šta je to još Lagumdžija dao na uštrb države i uštrb svih građana BiH, kako bi zadovoljio oba partnera iz RS da danas glasaju o tome da ne bude njegova smena na dnevnom redu", kazao je Sarajlić.On smatra da su Lagumdžiju, "kao kreator političkog haosa u postizbornoj BiH", bez obzira na današnju sednicu, kaznili građani na nedavnim loklanim izborima, a kaznio ga je, kaže, i Željko Komšić kada je napustio vrh Lagumdžijine Socijaldemokratske partije (SDP)."Ne znam kakve koncesije da bude pravio prema Dodiku i Bosiću, mi ćemo imati snažan front uz SDA da branimo pozicije države BiH i da vodimo državu napred", kazao je Sarajlić, preneli su sarajevski mediji.Po njegovim rečima, juče su u Domu naroda Parlamenta BiH smenjeni ministri iz SDA koji su najviše postigli na evroatlantskom putu.

"A danas sa dnevnog reda skidamo inicijativu za razrešenje ministra za kojega i nevladin sektor i svi mediji kažu da vrlo nedogovorno obavlja svoju funkciju. Očito je da je Lagumdžija dao određene koncesije Dodiku, a koje videćemo", kazao je Sarajlić.

"Iza toga sigurno stoje neki krupni razlozi, i finasijski i ekonomski, a bojim se i po državu neki puno opasniji. Ali SDA čvrsto stoji na svojim pozicijama. Mi nismo sami u ovom parlamentu. Mi ćemo nastaviti da se borimo demokratskim sredstvima da sačuvamo dostignuti nivo izgradnje države BiH", kazao je Sarajlić.

Sarajlić je kazao da inicijativa SDA o smeni Denisa Bećirovića s pozicije člana Kolegija Doma ostaje na dnevnom redu.

"Danas se u drugom krugu o njoj izjašnjavamo, ali očito su neke nove snage na sceni i videćemo sam ishod glasanja. Ukoliko je Lagumdžija odlučio da pored sebe sačuva i Bećirovića videt ćemo da li cena koju je platio Dodiku podrazumijeva i Bećirovića", kazao je Sarajlić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track