Seljak se spalio na pijaci
Foto: Tviter

Kina

Seljak se spalio na pijaci

Planeta -
Dorđe Rinčen spalio se u utorak u glavnoj ulici u mestu Siahe i kasnije preminuo od opekotina

PEKING - Jedan tibetanski seljak zapalio se na pijaci u severozapadnoj Kini u drugom samospaljivanju u dva dana u blizini manastira Labrang, saopštila je danas grupa za zaštitu ljudskih prava.Manastir Labrang u provinciji Gansu je jedan od najpoznatijih van Tibeta i bio je mesto brojnih protesta tibetanskih monaha, nakon velikih sukoba na "krovu sveta" 2008. koji su bili najveći u poslednjih nekoliko decenija kineske vlasti.

Organizacija Međunarodna kampanja za Tibet, sa sedištem u Vašingtonu, saopštila je da se seljak po imenu Dorđe Rinčen, u kasnim 50-tim, spalio u utorak u glavnoj ulici u mestu Siahe i kasnije preminuo od opekotina, preneo je AP.

Grupa je na sajtu objavila i fotografiju koja navodno prikazuje Dorđea zamotanog u ćebad posle spaljivanja sa ranama na vratu i glavi. Londonska organizacija Slobodni Tibet objavila je druge dve fotografije Dorđeja zahvaćenog vatrom.

Ta organizacija navodi da se Tibetanac spalio ispred zgrade službe javne bezbednosti u Siaheu.Međunarodna kampanja za Tibet je citirala jednog Tibetanca iz Siahe koji trenutno živi u inostranstvu da je Dorđe savetovao mlade Tibetance da se ne spaljuju.U ponedeljak je jedan tibetanski stočar umro nakon samospaljivanja u blizini manastira.

Preko 30 Tibetanaca se spalilo ili pokušalo da zapali od marta 2011. u oblastima naseljenim tibetanskom manjinom u znak protesta zbog kineske uprave i navodnog ograničavanja njihovih verskih i kulturnih prava. Mnogi su tražili i da se njihov verski vođa dalaj lama vrati iz egzila na Tibet. Kineske vlasti su potvrdile neka, ali ne i sva protestna samospaljivanja.

Kinesko rukovodstvo tvrdi da ne primenjuje represiju na Tibetu već da naprotiv velikim investicijama doprinosi privrednom razvoju te autonomne regije u kojoj poštuju sva zakonom zagarantovanja verska prava i tibetansku kulturu.

Zvanični Peking optužuje dalaj-lamu i njegove pristalice za separatizam i podsticanje ljudi na samospaljivanja kako bi izazvali nerede na Tibetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track