Prijavio bombu u avionu, nisu mu pustili ženu
Foto: Rojters

Uhapšen italijanski umetnik

Prijavio bombu u avionu, nisu mu pustili ženu

Planeta -
Umetnik iznervirao se kada njegova žena, koja je Indonežanka, nije puštena u avion niskobudžetne domaće kompanije "Lajon er" zato što je datum na njenoj karti prošao pa prijavio bombu

DŽAKARTA - Italijanski slikar uhapšen je na indonežanskom ostrvu Bali zbog lažne dojave o bombi u avionu, pošto njegova žena nije uspela da nađe mesto u letelici.Andrea Đovani Sorteni (48) mogao bi biti optužen za terorizam zbog dojave o bombi koja je izazvala paniku i uzrokovala višečasovno kašnjenje leta iz Jogjakarte koja se nalazi u centru ostrva Java.

U Indoneziji se protekle decenije dogodio niz bombaškin napada, a lažna dojava se dogodila osetljivom trenutku - dva dana nakon što je Bali obeležio 10. godišnjicu islamističkih napada u kojima je poginulo 202 ljudi, među kojima je bio i veliki broj stranih turista.

Umetnik, koji negira da je pretio, iznervirao se kada njegova žena, koja je Indonežanka, nije puštena u avion niskobudžetne domaće kompanije "Lajon er" zato što je datum na njenoj karti prošao, tvrdi policija.

"Bio je veoma ljut zbog toga što njegova supruga nije mogla da se vrati kući i telefonom je pozvao 'Lajon er' i rekao da se u avionu za Bali nalazi eksplozivni materijal", izjavila je portparolka policije u Džogdžakarti Ani Puddžiastuti za AFP.Putnici, koji su 14. oktobra čekali da avion poleti, uspaničili su se kada su čuli za dojavu, ali policija koja je pretražila avion nije pronašla nikakav eksploziv, rekla je ona.

Sorteni je uhapšen 17. oktobra u Denpasaru na Baliju, gde živi sa suprugom, a policija mu je ušla u trag preko mobilnog telefona koji je, navodno, koristio za lažnu dojavu, saopštila je policija.

On je odveden u Jogjakartu i nalazi se u pritvoru dok traje policijska istraga, kazala je portparolka.Ona je dodala da bi Sorteni mogao biti optužen prema zakonu o terorizmu ili zakonu o zabrani širenja lažnih informacija elektronskim sredstvima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track