121.000 dolara za odsečenu glavu kradljivca automobila

Nagrada

121.000 dolara za odsečenu glavu kradljivca automobila

Planeta -
Filipinski gradonačelnik predložio i da se glava stavi u kesu s ledom da "ne smrdi"

MANILA - Zamenik gradonačelnika jednog grada na jugu Filipina ponudio je nagradu od 121.000 dolara za hvatanje, ubistvo ili odsečenu glavu navodnog vođe bande kradljivaca automobila.

Zamenik gradonačelnika Davao Sitija Rodrigo Duterte, poznat po čvrstom stavu prema kriminalcima rekao je juče na konferenciji za štampu da će dati dva miliona pesosa (48.400 dolara) ako se uhapsi osumnjičeni Rajan Ju i četiri miliona pesosa (96.800 dolara) ako bude ubijen. On je rekao da dodaje još milion pesosa (24.200 dolara) ako se osumnjičenom odseče glava i preda mu se "na ledu".

Šef policije Davaoa Ronald de la Rosa rekao je da je dobio mnogo SMS poruka od ljudi koji traže da potvrdi da je obećana nagrada stvarna. On im je odgovorio da treba da sarađuju s policijom.

Duterte je rekao da je ponuda podstaknuta nedavnim otkrićem jednog placa gde su sklanjani automobili koje je navodno ukrala banda Rajana Jua, i da je ponuda za njegovo hvatanje otvorena za svakog pojedinca ili grupu.

"Birajte ili želite da zaradite dva miliona, ili četiri miliona, ili, ako želite da budete morbidni, donesite mi glavu Rajan Jua i ja ću dodati jedan milion", rekao je Duterte. On je predložio da se glava stavi u kesu s ledom da "ne smrdi".

Rekao je da će novac za nagradu biti obezbeđen iz priloga za njegovu izbornu kampanju. On se ponovo kandidovao za gradonačelnika, u trci u kojoj praktično nema suparnika pošto njegova ćerka, koja je sadašnja gradonačelnica neće tražiti drugi mandat. On je bio gradonačelnik Davaoa od 2004-2009. Predsednica komisije za ljudska prava Loreta Rozales rekla je danas da je Duterte prekršio zakon time što je osudio Jua pre suđenja.

Rozales je pozvala ministra unutrašnjih poslova Mara Rohasa da preduzme akciju protiv Dutertea, indirektno povezanim s "odredom smrti" koji je odgovoran za preko 200 ubistava osumnjičenih kriminalaca, uključujući i nekih maloletnika, dok je bio gradonačelnik. Duterte je demantovao bilo kakvu vezu s tim.

Rozales je rekla da je poziv koji je on uputio neodgovoran kad dolazi od nekog na vlasti i da se radi o vansudkom ubistvu, da on time opravdava ubistva van sudskog procesa.

Šef policije De la Rosa je rekao da je ponuda nagrade za hapšenje legalna i da ako osumnjičeni kriminalac Ju pruža otpor njegovo ubistvo može biti opravdano, a nije želeo da komentariše ponudu za odsecanje glave.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track