ĆORKA: Berluskoni osuđen na četiri godine robije

Pronevera

ĆORKA: Berluskoni osuđen na četiri godine robije

Planeta -
Reč je o prvoj presudi izrečenoj protiv bivšeg premijera pošto su druge krivične istrage i procesi protiv njega završeni oslobađajućim odlukama

RIM - Sud u Italiji osudio je danas bivšeg premijera Silvija Berluskonija na četiri godine zatvora zbog pronevere i utaje poreza u medijskoj kompaniji "Medijaset" koja je u njegovom vlasništvu! Današnja presuda je prva koja je izrečena protiv Berluskonija (76), pošto su druge krivične istrage i procesi protiv njega završeni oslobađajućim odlukama ili su odbačeni zbog ograničavajućeg statusa, preneo je AP.

Očekuje se da će Berluskoni uložiti žalbu na sudsku odluku, a prema italijanskom zakonu presuda postaje konačna tek pošto slučaj prođe kroz dvostepenu žalbenu proceduru. Bivši premijer nije bio prisutan u sudnici prilikom izricanja presude.

Skandal majstor "Numero uno"

Nepunih godinu dana nakon što je podneo ostavku na funkciju premijera Italije, Silvio Berluskoni danas je osuđen na četiri godine zatvora zbog pronevere. Kad se povukao s mesta šefa italijanske vlade, okončana je "Berluskonijeva era" koju analitičari jednoglasno opisuju kao period sa najviše skandala u novijoj istoriji Italije. Berluskoni je rođen 1936. u Milanu. Diplomirao je pravo, bavio se preduzetništom u oblasti građevinarstva, a osamdesetih godina prošlog veka se posvetio televizijskoj produkciji.

Berluskoni je "osvojio Italiju" kada je stupio na političku scenu devedesetih godina, u vreme kad je bio vlasnik fudbalskog kluba "Milan", kao i mreže popularnih i komercijalnih TV kanala. Njegova kompanija "Fininvest" imala je udeo u najvećoj italijanskoj izdavačkoj kući "Arnoldo Mondadori", među čijim izdanjima je "Panoramo", jedan od najpopularnijih časopisa u Italiji. Zahvaljujući tome, kao i vezama sa Socijalističkom partijom i njenim vođom Betinom Kraksijem, postao je jedan od najbogatijih i najuticajnijih ljudi u Italiji.

Premijer s najdužim stažom

Bio je jedan od premijera sa najdužim stažom u Italiji posle Drugog svetskog rata, i treći kada je reč o dužini mandata od osnivanja Italije, posle Benita Musolinija i Đovanija Đolitija. Tri puta je bio premijer, u periodima 1994-1995, 2001-2006. i 2008-2011. godine. Osnivač je partije "Napred Italija" (Forca Italia) sa kojom je u martu 1994. dobio izbore. Ova partija i stranka Nacionalna alijansa ujedinile su se 2009. u partiju "Narod slobode", na čijem je čelu bio Berluskoni.

Treći čovek u Italiji po bogatstvu, koje je prema Forbsovoj listi, 2010. godine iznosilo devet milijardi dolara, vlasnik raskošnih vila u Sardiniji i širom sveta, Berluskoni je dovođen u vezu sa nizom seksualnih i korupcionaških skandala. Mediji su pisali o njegovim aferama, poput one sa atraktivnom kandidatkinjom za evropski parlament, kao i o aferi "Rubi", o njegovoj navodnoj vezi sa maloletnom igračicom.

Redovan "gost" na sudu

Berluskoni se više puta našao pred sudom, po optužbama za korupciju, a mnoge od njih su ranije odbačene. Mediji su pisali i o njegovom burnom razvodu sa drugom suprugom Veronikom, s kojom ima troje dece. Berluskonijev mandat obeležili su i brojni diplomatski gafovi, uključujući poređenje nemačkog predstavnika u Evropskom parlamentu sa nacistom, nazivanje predsednika SAD Baraka Obame "preplanulim" i flertovanje sa ženama predsednicama drugih država. Njegova šala da bi trebalo da promeni naziv svoje partije u "Napred mačkice" (Forca Gnoča), naišla je na oštre kritike javnosti, ali i opozicije, koja je premijera optuživala za ekonomski kolaps zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track