Nema mesta u zatvoru, Berluskoniju godina robije!

Čudna neka presuda

Nema mesta u zatvoru, Berluskoniju godina robije!

Planeta -
Bivši italijanski premijer osuđen na četiri godine zbog poreske prevare od 10 miliona evra u svojoj medijskoj kući „Medijaset“, ali mu je kazna odmah smanjena

RIM - Više nije neuništiv.

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni (76) osuđen je na četiri godine zatvora zbog pronevere i utaje poreza od oko 10 miliona evra u svojoj medijskoj kompaniji „Medijaset“, ali mu je samo nekoliko sati kasnije kazna smanjena na godinu dana, na osnovu zakona o amnestiji iz 2006.

Istovremeno sa smanjenjem kazne, Berluskoniju je zabrana bavljenja politikom povećana sa tri na pet godina, a tri godine neće moći da upravlja nijednom kompanijom.

Zakon o amnestiji usvojen je na predlog vlade premijera Romana Prodija, uz obrazloženje da je ona neophodna zbog prenatrpanosti italijanskih zatvora.

Očekuje se da će se Berluskoni žaliti, što može da učini dva puta pre nego što presuda postane pravosnažna, a u zatvor neće morati pre poslednje žalbe. Kako pišu italijanski mediji, moguće je da do okončanja tog postupka slučaj zastari, što bi značilo da Berluskoni neće ni ići u zatvor.

Berluskoni i još desetorica njegovih saradnika optuženi su zbog lažne prijave troškova prilikom kupovine prava na emitovanje američkih filmova na programima „Medijaseta“. Oni su kupovali prava preko niza ofšor kompanija, a za to su izdavali lažne račune kako bi izbegli plaćanje poreza. Optuženi se takođe terete da su „naduvavali“ cene prava na emitovanje oko 3.000 filmova prilikom izdavanja dozvola Berluskonijevim mrežama.

Osim Berluskonija osuđen je i njegov agent, američki producent Fra­nk Agrama, na tri godine, dok je sadašnji predsednik „Medijaseta“ Fedel Konfalonijeri oslobođen. Inače, suđenje u Milanu trajalo je više od šest godina. Počelo je u julu 2006, ali je pauzirano jer je Berluskonija, tadašnjeg premijera, štitio zakon o imunitetu.

Presuda bivšem italijanskom premijeru prva je nakon mnogo tužbi. Berluskonija, koji je pre tri dana objavio da napušta čelo stranke Narod slobode i da se neće kandidovati za premijera na izborima 2013, teretili su za korupciju, da je sarađivao s mafijom, varao na porezu, kao i da je podmićivao policajce i sudije. Svi slučajevi su ili odbačeni ili su zastareli.

Suština prevareFirma „Fininvest“, u vlasništvu Berluskonijeve porodice, preko dve ofšor kompanije kupovala je prava za američke filmove

Dve Berluskonijeve ofšor firme prodavale su zatim te filmove Berluskonijevoj TV firmi „Medijaset“ po mnogo višoj ceni

Za to su izdavali lažne račune kako bi izbegli plaćanje porezaSude mu zbog RubiSilviju Berluskoniju u toku je još jedno suđenje u Milanu - za seks s maloletnom Marokankom Karimom el Marug, poznatijom kao Rubi.

Terete ga da je s njom imao seksualne odnose između februara i maja 2010. Takođe ga terete da je nagovorio policiju da Rubi puste iz pritvora u kom je bila zbog krađe, tvrdeći da je ona unuka Hosnija Mubaraka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track