Policija rasturila demonstracije u Meki
Foto: REUTERS

Bez politike

Policija rasturila demonstracije u Meki

Planeta -
Učesnici protesta su šetali sa zastavama pobunjenika ka mostu Džamarat u Mini, istočno od Meke pre nego što im je saudijska policija naredila da se raziđu

MEKA - Saudijske vlasti rasturile su nekoliko stotina hodočasnika koji su u blizini Meke organizovali protest na kome su tražili svrgavanje sirijskog predsednika Bašara al-Asada i kritikovali propust međunarodne zajednice da zaustave prolivanje krvi u Siriji.

Saudijska Arabija zabranjuje svaku političku aktivnost tokom hadžiluka na kome se okupi oko tri miliona hodočasnika iz celog sveta, podseća Rojters.

Učesnici protesta su šetali sa zastavama pobunjenika ka mostu Džamarat u Mini, istočno od Meke pre nego što im je saudijska policija naredila da se raziđu, kazao je jedan Rojtersov očevidac.

Dva policijska vozila su lagano išla u pravcu učesnika protesta sa uključenim sirenama a policajci su preko zvučnika zahtevali od okupljene gomile da napusti to mesto. Oni su se razišli i utopili u hiljade drugih hodočasnika, kazao je očevidac. Inače, niko nije povređen u ovom incidentu.

Iako je Saudijska Arabija predvodila arapske napore u cilju izolacije Asada i podržavala pobunjenike novcem i logistikom, ova zemlja želi da tokom hadžiluka nema politike, podseća Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track