Završen hadžiluk u Meki

3 miliona vernika

Završen hadžiluk u Meki

Planeta -
Ćaba je zdanje u obliku kocke u koje je ugrađen Crni kamen, njen najsvetiji predmet

MEKA - Poslednje grupe muslimanskih hodočasnika završile su ovogodišnji ritual hadžiluka u Meki koji je prošao bez većih incidenata. Saudijske vlasti čestitale su hodočasnicima, kojih je po zvaničnoj proceni bilo 3,1 milion, na uspešnom hadžiluku ove godine i ukazale na to da je sve dobro prošlo iako je učestvovo i veliki broj saudijskih vernika bez dozvole za hadžiluk. "Sve je dobro prošlo", rekao je guverner Meke, princ Kaled Al-Fajsal, na konferenciji za štampu sinoć i dodao da je ovo bila najuspešnija sezona hodočašća do sada. Saudijske vlasti navele su da je 120.000 policajaca i isto toliko pripadnika civilne zaštite, zdravstvenih radnika i drugih službi mobilisano na Svetim mestima u Meki za hadžiluk, koji je najveće godišnje okupljanje vernika na svetu. Poslednji vernici danas su učestvovali u ritualu kamenovanja koji se satoji u bacanju 21 kamena na svaki od tri stuba od 25 metara koji simbolizuju satanu, u gradu Mina kod Meke.

Većina vernika juče je napustila Minu posle obavljanja tog rituala. Da bi sprečili gužvu u Mini gde je poslednjih godina bilo na stotine mrtvih, vlasti su izgradile trospratne mostove za ritual kamenovanja da bi hodočasnici brže prolazili.

Nakon tog obreda, vernici se vraćaju u Veliku džamiju u Meki da bi se pomolili okrenuti prema Ćabi, centralnom svetilištu islama koje se nalazi u centru Velike džamije. Ćaba je zdanje u obliku kocke u koje je ugrađen Crni kamen, njen najsvetiji predmet. Od Crnog kamena se prostire dva metara dugačak zid na koji se vernici naslanjaju da bi dobili blagoslov. Nakon toga oni hodaju između Safe i Marve putem kojim je išla Agar, supruga proroka Avrahama, koja je prema predanju trčala između ta dva mesta da traži vodu za svog sina Ismaela dok pod njenim nogama nije nastao izvor Zamzan.

Hadž je jedna od pet glavnih verskih obaveza punoletnih islamskih vernika, ukoliko mogu finansirati troškove hodočašća, ne ugrožavajući normalan život svoje porodice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track