Timošenkova štrajkuje glađu zbog izbora

Žali se na neregularnosti

Timošenkova štrajkuje glađu zbog izbora

Planeta -
Objavljujem štrajk glađu u znak protesta protiv izbornih falsifikovanja, saopštila nekadašnja premijerka Ukrajine

KIJEV - Lider ukrajinske opozicije Julija Timošenko saopštila je danas da počinje štrajk glađu u znak protesta protiv neregularnosti na parlamentarnim izborima."Objavljujem štrajk glađu u znak protesta protiv izbornih falsifikovanja", navedeno je u poruci bivše premijerke i vođe "narandžaste revolucije", koju je pročitao njen advokat Sergej Vlasenko.

Advokat je govorio ispred bolnice u Harkovu gde se Timošenko nalazi zbog problema sa kičmom, preneo je AFP. Bivša premijerka je osuđena na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja. Vlasenko je rekao da je Timošenko već obavestila ukrajinske zatvorske vlasti o svojoj akciji i da od ponedeljka po podne pije samo vodu. Prema rezultatima 70 odsto prebrojanih glasova na juče održanim izborima, vodi Partija regiona sa 33,41 odsto podrške birača, a druga je Batkivščina Timošenkove sa 23,04 odsto glasova.

Na trećem mestu su komunisti sa 14,48 odsto glasova, "Udar" boksera Vitalija Klička je četvrti sa 13,16 odsto, a nacionalistička Sloboda peta sa 8,9 odsto osvojenih glasova, pokazuju rezultati na interaktivnoj tabli u CIK u Kijevu, preneli su ruski mediji. Rezultati 50,63 odsto prebrojanih glasova po jednomandatnim okruzima pokazuju da kandidati Partije regiona vode u 120 od 225 okruga, Batkivšćina u 36, partije Sloboda u 11 i "Udara" u šest, dok u 57 okruga vode predstavnici drugih partija ili nezavisni kandidati.

Međutim, iz Batkivščine tvrde da, prema njihovim rezultatima, za Partijom regiona zaostaju samo četiri do pet odsto. Izbori su održani po mešovitom sistemu: polovina od 450 poslanika Vrhovne rade birana je po partijskim spiskovima, a polovina po većinskom sistemu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track