POBUNA: Bivši libijski pubunjenici zauzeli skupštinu
Foto: REUTERS

Stigli s artiljerijom

POBUNA: Bivši libijski pubunjenici zauzeli skupštinu

Planeta -
Demonstriramo protiv narodne skupšitne i vlade koju čine ostaci režima Moamera Gadafija, izjavio jedan demonstrant iz Misrate

TRIPOLI - Gotovo 100 libijskih boraca, potpomognutih artiljerijom, zauzeli su nacionalni parlament, u znak protesta zbog sastava novog kabineta."Demonstriramo protiv narodne skupšitne i vlade koju čine ostaci režima Moamera Gadafija," izjavio je Abdel Džalil Mazik, demonstrant iz Misrate.

Libijski parlament odobrio je sastav vlade novoimenovanog premijera Ali Zejdana, nekoliko sedmica nakon što je odbacio predloženu vladu koju je sastavio njegov prethodnik. Zejdan je drugi premijer zadužen da pokuša da formira vladu otkako je parlament izabran u julu. U sastavu vlade koji je u sredu skupština prihvatila i koji se sastoji od 30 ministara, nalaze se i liberali i islamisti.

Na proteste koji su počeli sinoć došle su desetine bivših pobunjenika iz Tripolija i drugih gradova, a neki od njih su sada formalno vezani za ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova. "Ovo što se događa je veoma ozbiljno," rekao je Otman Ben Sasi, funkcioner u nacionalnoj skupštini koja danas nije zasedala, preneo je AFP.On je dodao da su bivši pobunjenici zauzeli skupštinu i druge zvanične zgrade.

Desetine džipova i kamiona sa artiljerijskim naoružanjem blokirale su prilaze skupštini i luksuznom hotelu Riksos. Najkontroverzniji su ministri zdravstva, spoljnih poslova, međunarodne saradnje, obrazovanja i verskih pitanja. Prema rečima borca za ljudska prava Abdelmenama Al Hora njih petorica su najproblematičniji jer su imali ulogu u održavanju bivšeg režima. Premijer i ministri još nisu položili zakletvu, jer su demonstranti osujetili prvu sednicu kabineta.Za predloženu vladu glasalo je 105 poslanika, devet je bilo protiv, kao i 18 uzdržanih. Zejdan je izabran 14. oktobra nakon što je njegovom prethodniku Mustafi Abu Šaguru izglasano nepoverenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja