Izrael: Mi smo ubili Arafatovog zamenika 1988.
Foto: AFP

Priznali atentat

Izrael: Mi smo ubili Arafatovog zamenika 1988.

Planeta -
Abu Džihad je bio umešan u strašna dela protiv civila. On je bio "mrtav čovek". Ubio sam ga bez oklevanja", rekao je ranije komandos Nehum Lev

JERUSALIM - Izrael je danas, posle skoro 25 godina tajnosti, priznao da su njegovi operativci u Tunisu ubili zamenika palestinskog vođe Jasera Arafata. U ubistvu Halila al-Vazira umešani su sadašnji ministar odbrane Ehud Barak i vicepremijer Moše Jalon.

Barak je tada bio zamenik načelnika Generalštaba, a Jalon šef specijalne jedinice Sajeret Matkal, mada nije poznata njihova tačna uloga. Izrael je dugo bio pod sumnjom za atentat na al-Vazira, poznatijeg pod pseudonimom Abu Džihad. Vojni cenzori odobrili su sada dnevniku Jediot ahronot da objavi tu informaciju i intervju s komandosom koji je ubio Abu Džihada, iako je prošlo najmanje 12 godina od kada taj list zna za akciju u Tunisu.

"Abu Džihad je bio umešan u strašna dela protiv civila. On je bio "mrtav čovek". Ubio sam ga bez oklevanja", rekao je komandos Nehum Lev koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći na motociklu 2000. godine. Ubistvo al-Vazira je jedna od retkih akcija koju su priznale izraelske vlasti, a sumnja se da su izvele desetine tajnih ubistava.

Abu Džihad je osnovao Palestinsku oslobodilačku organizaciju s Araftom i optuživan je za seriju napada na Izrael. Između ostalog se veruje da je organizovao napad na autobus u kojem je ubijeno 38 Izraelaca. Organizovao je i prvu palestinsku pobunu protiv Izraela, "Prvu Intifadu" decembra 1987. godine, a ubijen je aprila sledeće godine. Po pisanju Jediot ahronota, atentat su izvele tajna služba Mosad i elitna jedinica Sajeret Matkal. Tada je sedište Palestinske oslobodilačke organizacije bilo u Tunisu.

S izraelskog broda u Sredozemnom moru, 26 komandosa je gumenim čamcima došlo do obale, a Lev je s još jednim komandosom maskiranim u ženu došao do kuće Abua Džihada u glavnom gradu Tunisa. Nije pozato zašto su izraelski vojni cenzori koji mogu da spreče objavljivanje materijala koji smatraju pretnjom po nacionalnu bezbednost, tek sada dozvolili izlazak ove priče. Palestinci su i ranije optuživali Izrael za atentat na Abua Džihada, a Abas Zaki, zvaničik pokreta palestinskog predsednika Fatah, rekao je da bi Palestinci i Tunis trebalo da "sarađuju da bi Izrael priveli pravdi".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track