Sirijski tenkovi ušli na Golansku visoravan
Foto: REUTERS

Prekršili primirje

Sirijski tenkovi ušli na Golansku visoravan

Planeta -
Izraelski veb sajt Ynet javio je da su tenkovi i dva oklopna transportera stigla na nekoliko kilometara od izraelskih vojnih pozicija

TEL AVIV - Tri sirijska tenka ušla su u demilitarizovanu zonu na Golanskoj visoravni, što je navelo Izrael da se žali mirovnjacima Ujedinjenih nacija, saopštio je vojni portparol.

Izraelski mediji ističu da je to prvo takvo kršenje dogovora o prekidu vatre u poslednje četiri decenije između dve susedne zemlje, koje su još zvanično u ratu.

To je podstaklo brige da bi sirijski rat mogao da izazove i nasilje na granici koja je već dugo mirna.

List "Džeruzalem post" precizira da su tenkovi, koji pripadaju armiji sirijskog predsednika Bašara al Asada, ušli u Bit Adžam blizu izraelskog vojnog punkta.

Vojni establišment Izraela, međutim, veruje da je kretanje tenkova povezano sa unutrašnjim sukobom u Siriji i nije akt agresije protiv jevrejske države. O tome svedoči i relativno blag odgovor Izraela, koji ne smatra da se radi o neposrednoj pretnji. Izraelska armija je, ipak, pojačala nivo pripravnosti u regionu Golana.

Izraelski veb sajt Ynet javio je da su tenkovi i dva oklopna transportera stigla na nekoliko kilometara od izraelskih vojnih pozicija.

Izrael je osvojio strateški Golan od Sirije u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala. Pre tog rata, Sirija je sa Golana granatirala izraelska sela.

Demilitarizovana zona je široka od 200 metara do sedam kilometara, a formirana je nakon rata 1973. godine, u kome je Sirija pokušala da povrati Golan, navodi agencija Asošiejted pres.

Zvaničnik UN Marko Karmindžani nije mogao odmah da potvrdi ulazak sirijskih tenkova, ali je rekao da ako je to istina, onda je prekršen dogovor o prekidu vatre.

Sirija za sada ništa nije komentarisala. Izrael i Sirija su ljuti neprijatelji i nekoliko puta su ratovali ali je granica godinama uglavnom mirna od tada.

U oktobru je izraelska vojska evakuisala turiste sa vrha planine Hermon, nakon što je ugledala desetine Sirijaca, od kojih su mnogi bili naoružani. Oni su bili u civilnoj odeći i približavali su se izraelskoj granici.

Pretpostavljalo se da se radi o pobunjenicima protiv Asadovog režima, ali oni nisu pokušali da se ubace preko granice, već su stali na pola kilometra od nje.

Izraelski lideri strahuju da će, u slučaju Asadovog svrgavanja, zemlja pasti u ruke islamskih ekstremista ili da će početi sektaški rat koji će destabilizovati region. Oni se boje da bi pogranični region mogao da se pretvori u područje bezakonja poput egipatskog Sinajskog poluostrva, gde su ojačali islamski ekstremisti od pada egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track