Pobunjenici zauzeli naftno polje

Sirija

Pobunjenici zauzeli naftno polje

Planeta -
Ovo je prvi put da su pobunjenici preuzeli kontrolu nad nekim naftnim poljem", kazao je direktor sirijske opservatorije Rami Abdel Rahman

DAMASK - Sirijski pobunjenici danas su zauzeli jedno od najvećih naftnih polja u zemlji, u istočnoj provinciji Deir Ezor, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

"Pobunjenici brigade Džafar Tajar preuzeli su kontrolu naftnog polja Al-Vard, istočno od grada Najadin, nakon opsade koja je trajala nekoliko dana", navodi ta organizacija sa sedištem u Londonu.

"Ovo je prvi put da su pobunjenici preuzeli kontrolu nad nekim naftnim poljem", kazao je AFP-u direktor sirijske opservatorije Rami Abdel Rahman.

Borba je počela danas u zoru i trajala je nekoliko sati, dodao je Abdel Rahman, i kazao da je 40 vojnika koji su čuvali ovu infrastrukturu ili ubijeno, ili ranjeno ili zarobljeno.

Pobunjenici su zaplenili i jedan tenk, nekoliko blindiranih vozila i municiju, prenosi francuska agencija.

Provincija Deir Ezor, koja se graniči sa Irakom, poseduje najveće rezerve nafte u Siriji, a polje Al-Vard je jedno od najvažnijih u provinciji.

Sirija je proizvodila dnevno oko 4.000 barela nafte pre nego što su SAD i EU zabranile, u avgustu i septembru 2011. godine, uvoz sirijske nafte i naftnih proizvoda, kako bi izvršile pritisak na Asadov režim.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track