Japanci stradali na Kineskom zidu

Progutalo ih nevreme

Japanci stradali na Kineskom zidu

Planeta -
Dve žene, stare 62 i 68 godina, poginule su u oluji, a za jednim Japancem (76) se još traga u planini kod zida u severnoj kineskoj provinciji Hebei

PEKING - Dvoje starijih japanskih turista je umrlo, a za jednim se još traga, pošto su bili zarobljeni na kineskom Velikom zidu u iznenadnom naletu snežne oluje, javili su danas državni mediji.

Dve žene, stare 62 i 68 godina, poginule su u oluji, a za jednim Japancem (76) se još traga u planini kod zida u severnoj kineskoj provinciji Hebei, javila je agencija Sinhua.Jedan drugi japanski turista i kineski vodič koji radi za japansku turističku agenciju su spaseni i pružena im je medicinska pomoć u lokalnoj bolnici, navela je agencija.

Grupa je krenula u planinu iz Pekinga kao deo obilaska Velikog zida u subotu pre podne. Oni su bili blokirani u subotu uveče kada su došli do planinskog dela u regionu Huailai u susednoj provinciji Hebei, navedeno je u saopštenju vlasti. Tela dvoje preminulih turista nađena su u nedelju uveče.

U Tokiju glavni sekretar vlade Osamu Fuđimura rekao je da Japan sarađuje s Kinom kako bi se "pružila sva moguća pomoć radi zaštite japanskih držaljana". On je zahvalio vlastima Kine na saradnji.

Obilne snežne padavine pogodile su severnu Kinu tokom vikenda, a najekstremniji vremenski uslovi koji se ne pamte u ovo doba godine još od 1951. pogodili su Peking i susedne provincije Hebei i Unutrašnju Mongoliju u subotu uveče.

Hladno vreme i obilne padavine primorale su gradske vlasti u Pekingu da izdaju "narandžastu uzbunu", drugu po snazi na skali od četiri. Vlasti su aktivirale i gradski sistem centralnog grejanja pre roka od 15. novembra, kada u Pekingu počinje grejna sezona.

Vlasti susedne provincije Šansi privremeno su zatvorile 10 autoputeva kako bi se izbegle nesreće zbog snega i leda na kolovozu. Tokom vikenda u Unutrašnjoj Mongoliji više od 400 kamiona je bilo zaglavljeno na jednom putu, prenela je Sinhua.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track