Stotine Grka se sukobilo s policijom

Protesti u Atini

Stotine Grka se sukobilo s policijom

Planeta -
Nasilni demonstranti ispred parlamenta bacali su kamenice i flaše sa benzinom na kordone policajaca opremljenih za razbijanje demonstracija, koji su odgovorili suzavcem u šok-bombama, a prvi put posle nekoliko godina u Grčkoj je upotrebljen i vodeni top

ATINA - Stotine demonstranata sukobilo se u Atini sa policijom, dok je više od 80.000 ljudi protestovalo ispred zgrade parlamenta u kojoj se poslanici pripremaju za glasanje o oštrim merama štednje, neophodnim da bi zemlja izbegla bankrot.

Mere, koje u naredne dve godine budžetu treba da donesu uštedu od 13,5 milijardi evra, od ključnog su značaja kako bi Grčka i dalje dobijala pakete finansijske pomoći od međunarodnih zajmodavaca. Glasanje se smatra najtežim ispitom do sada za vladu, koja četiri meseca balansira da bi opstala na vlasti.

Nasilni demonstranti ispred parlamenta bacali su kamenice i flaše sa benzinom na kordone policajaca opremljenih za razbijanje demonstracija, koji su odgovorili suzavcem u šok-bombama, a prvi put posle nekoliko godina u Grčkoj je upotrebljen i vodeni top. Suzavac je mnoge demonstrante primorao da zatraže zaklon, a dim se uzdizao sa atinskog trga Sintagma.

U zgradi parlamenta, poslanici su bili prinuđeni da prekinu raspravu, pošto su i zaposleni u parlamentu stupili u štrajk u znak protesta zbog smanjenja plata, koje je amandmanom predložio ministar finansija Janis Sturnaras. Sturnaras je samo nekoliko minuta kasnije povukao taj amandman.

Očekuje se da će poslanici kasnije tokom noći, posle rasprave, ipak usvojiti paket štednje, iako se strahuje da bi stabilnost vladajuće koalicije mogla da bude uzdrmana ako neki poslanici budu odsutni ili se uzdrže od glasanja. Dospela tranša međunarodne pomoći Grčkoj od 31,5 milijardi evra, od ukupnog zajma vrednog 240 milijardi, već kasni pet meseci. Premijer Andonis Samaras upozorio je da će bez tog kredita Grčka 16. novembra bankrotirati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track