REKORD: Sedam doživotnih kazni za atentatora iz Tusona

Osuđen ubica iz Arizone

REKORD: Sedam doživotnih kazni za atentatora iz Tusona

Planeta -
Lofner je osuđen na još 140 godina federalnog zatvora. Lofner (24) je priznao krivicu na osnovu sporazuma koji mu garantuje da će ostatak života provesti iza rešetaka, bez prava pomilovanja

TUSON - Džared Li Lofner, koji je 2011. godine u Tusonu u Arizoni ubio šest ljudi i ranio 13, među njima poslanicu američkog Kongresa Gabrijelu Gifords, osuđen je u četvrtak na sedam doživotnih zatvorskih kazni!

Pored toga, Lofner je osuđen na još 140 godina federalnog zatvora. Lofner (24) je priznao krivicu na osnovu sporazuma koji mu garantuje da će ostatak života provesti iza rešetaka, bez prava pomilovanja.

Na ovaj način je izbegao smrtnu kaznu po federalnom zakonu, mada bi državni tužioci i dalje mogli da pokrenu proces koji bi ga odveo na gubilište.

Gabrijela Gifords, nekada vrlo aktivna poslanica Kongresa iz redova Demokratske partije SAD, preživela je Lofnerov napad kada je metkom pogođena u glavu.

Sada je delimično slepa, jedna ruka joj je paralizovana i na jednu nogu hramlje. U sudnici je bila zajedno sa mužem, astronautom Markom Kelijem, i oboje su zurili u čoveka koji im je zauvek promenio živote.

Keli je pred izricanje presude govorio o mučnim nastojanjima svoje supruge da se oporavi od teškog ranjavanja.

"Svaki novi dan je za nju nastavak borbe da ponovo može da radi stvari u kojima je nekada bila dobra", rekao je Keli.

Gabrijela Gifords je tokom muževljevog govora ćutala, a kada je završio, poljubila ga je, pa su zajedno izašli napolje. Nije poznato u kojem zatvoru će Lofner izdržavati kaznu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track