Otkazi za 4.500 zaposlenih u Iberiji

Višak

Otkazi za 4.500 zaposlenih u Iberiji

Planeta -
Španska avio-kompanija bori se za opstanak i nije rentabilna ni na jednom tržištu

LONDON - Međunarodna grupa avioprevoznika (IAG), kompanija nastala udruživanjem Britiš ervejza (British Airways) i Iberije (Iberia), upozorila je da bi otkaz moglo da dobije 4.500 zaposlenih u španskoj Iberiji.

IAG je navela da će, ukoliko se do 31. januara 2013. godine sa sindikatima ne postigne dogovor o restrukturiranju, biti sprovedena najradikalnija redukcija radnih mesta u okviru Iberije.

"Iberija se bori za opstanak. Ona nije rentabilna ni na jednom tržištu. Moramo da donesemo teške odluke kako bismo spasili kompaniju i učinili da ponovo postane profitabilna", rekao je generalni direktor Rafael Sančes-Lozano.

On je naveo da kriza u Španiji i celoj Evropi utiče i na Iberiju, ali i da se ta kompanija suočavala sa ozbiljnim problemima i pre ekonomske krize.

"Kompanija dnevno gubi 1,7 miliona evra", rekao je on i dodao da plan o smanjenju broja zaposlenih ima za cilj da u Iberiji ostane da radi 15.500 ljudi.

IAG planira da smanji broj aviona, ali i letova, za 15 odsto i da se fokusira na linije koje se pokazuju kao najrentabilnije.

Ta međunarodna grupa je zbog problema sa kojima se suočava Iberija tokom trećeg kvartala ove godine zabeležila gubitak od 24 odsto neto zarade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track