Rusi ekshumiraju otrovanog Arafata

Istinu na videlo

Rusi ekshumiraju otrovanog Arafata

Planeta -
Francuski lekari nisu obelodanili šta je tačno bio uzrok njegove bolesti ali su rekli da je neposredan uzrok smrti moždani udar. To je odmah podstaklo spekulacije da ga je otrovao Izrael, što je ta zemlja više puta porekla

TEL AVIV, RAMALA - Palestinci će sarađivati sa Rusijom, kao i sa švajcarskim eskpertima i francuskim istražiteljima, pri ekshumaciji posmrtnih ostataka dugogodišnjeg palestinskog lidera Jasera Arafata, najavio je palestinski predsednik Mahmud Abas.

"Trenutno sarađujemo sa francuskim istražiteljima, švajcarskim ekspertima i takođe ruskom vladom da otvorimo grobnicu", rekao je Abas na komemoraciji u Ramali na Zapadnoj obali povodom osam godina od Arafatove smrti.

Arafat je umro u francuskoj vojnoj bolnici kraj Pariza 11. novembra 2004. godine, podseća AFP.

Francuski lekari nisu obelodanili šta je tačno bio uzrok njegove bolesti ali su rekli da je neposredan uzrok smrti moždani udar. To je odmah podstaklo spekulacije da ga je otrovao Izrael, što je ta zemlja više puta porekla.

U julu ove godine katarska telvizija Al Džazira objavila je rezultate testiranja švajcarske laboratorije koja je na Arafatovoj odeći i četkici za zube našla tragove radioaktivnog polonijuma 210.

Francuski istražitelji pokerenuli su istragu Arafatove smrti nakon toga, a na zahtev njegove udovice Suhe, koja je ranije odbila obdukciju.

Oni stižu u Ramalu 26. novembra, a očekuje se da će telo biti ekshumirano sledećeg dana.

Istog dana doći će i Švajcarci, a čitava operacija trajaće nekoliko nedelja ili mesec dana, kako se procenjuje.

Polonijum se smatra izuzetno otrovnom supstancom ali se retko nalazi van vojnih i naučnih krugova. Njime je ubijen bivši ruski špijun, koji se preobratio u kritičara Kremlja, Aleksandar Litvenjenko. On je umro u Londonu nakon što je popio čaj u kome je bio otrov.

"Mi se ozbiljno i sa potpunom odgovornošću bavimo svim novim što proizilazi u ovom osetlijvom i važnom slučaju", rekao je Abas, najavivši da će rezultati biti izneti u javnost.

Arafatov nećak Naser Al Kidva ostao je, međutim, protiv ekshumacije, navodeći "prvenstveno zato što uzorci skupljeni osam godina posle smrti možda neće biti klinički upotrebljivi".

"Svaki Palestinac je ubeđen da je Arafat ubijen, ali čak ni otvaranje njegove grobnice neće ubediti skeptike u istinu", kazao je on.

Inače, godišnjica Arafatove smrti obeležava se čitavim nizom događaja na Zapadnoj obali, a posebno u Ramali, gde mu je bilo sediste i odakle je odveden u bolnicu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track