FARMAKOMAFIJA U HRVATSKOJ: Čak 350 lekara primalo mito!

Hrvatska razbila farmakomafiju

FARMAKOMAFIJA U HRVATSKOJ: Čak 350 lekara primalo mito!

Planeta -
Uprava i zaposleni farmaceutske firme „Farmal“ uhapšeni zbog sumnje da su stotinama doktora opšte prakse davali pare da bi ovi propisivali njihove lekove

ZAGREB - Operacija Hipokrat.Hrvatska policija uhapsila je celu upravu i 27 terenskih radnika farmaceutske kompanije „Farmal“ iz Ludbrega, koja je deo velike nemačke firme „Dermafarm“, pod sumnjom da su lekarima davali mito da bi oni propisivali njihove lekove. Za korupciju i nesavesno lečenje osumnjičeno je čak 350 hrvatskih lekara opšte prakse, a prema nezvaničnim informacijama krivične prijave podnesene su protiv njih 50.Najveća akcijaIstraga pred najveću akciju hrvatske Uprave za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) u farmaceutskoj industriji trajala je tri meseca. Istražitelji su juče ujutru u akciji nazvanoj Hipokrat ušli u prostorije „Farmala“ i pohapsili čelnike firme, uključujući i direktora Dražena Dedija. On je kasnije u pratnji ljudi iz USKOK vraćen u prostorije firme, gde istražitelji proveravaju njeno poslovanje.Oštećeni pacijentiPrema navodima hrvatskih medija, radnici firme „Farmal“ na crno su davali pozamašne sume novca lekarima da bi oni propisivali lekove iz njihovog pogona. Lekari su dobijali onoliko para koliko bi lekova propisali pacijentima. Zbog toga je oštećen hrvatski zdravstveni fond u milionskom iznosu. Takođe, oštećeni su i pacijenti, jer se postavlja pitanje koliko su im „Farmalovi“ lekovi zaista bili potrebni.Ministar zdravlja Hrvatske Rajko Ostojić najavio je da će osumnjičeni lekari biti istraživani po etapama da se ne bi urušio zdravstveni sistem.- Lekari koji su nečasno postupali naneli su veliku štetu onim lekarima koji časno rade svoj posao, a najgore je što takvim postupcima ruše poverenje pacijenata u zdravstveni sistem - rekao je Ostojić.O celoj akciji biće obaveštena nemačka vlada, ali nakon što se utvrdi da li je firma „Dermafarm“ znala za davanje mita lekarima u Hrvatskoj. Mediji, međutim, tvrde da nije moguće da nemačka kompanija nije znala da postoji čvrsta veza između farmaceutskih kompanija i lekara.

Nemački „dermafarm“ kupio „farmal“ prošle godine
Nemački „dermafarm“ kupio „farmal“ prošle godine

Aferu otkrila novinarkaHrvatski mediji prenose da je afera otkrivena zahvaljujući novinarki Slobodne Dalmacije Nataši Škaričić.- Postoji krupna sprega između lekara i farmacije. Zna se koliko su lekari primali novca, ali ne smem to još da saopštim. Reč je o relativno visokim iznosima - rekla je Škaričićeva za HRT i dodala da se kroz celu karijeru bavila korupcijom u zdravstvu i da joj je drago što je konačno pokrenuta istraga.Posluje i u SrbijiNemački „Dermafarm“ otkupio je hrvatski „Farmal“ prošle godine u februaru. Nemci su saopštili da su se na to odlučili jer, osim toga što je ta firma 2010. ostvarila rast od 30 odsto, ona ima svoje podružnice i u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Rumuniji i Bugarskoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track