Novi rat na Bliskom istoku!

Užas na Bliskom istoku

Novi rat na Bliskom istoku!

Planeta -
U sukobima Izraelaca i Palestinaca poginulo najmanje 22 ljudi i dece. Tel Aviv raketiran, a izraelska vojska ide ka Gazi

TEL AVIV - Stari neprijatelji.Pravi rat izbio je između Izraela i Palestinaca u Pojasu Gaze nakon što je u izraelskom napadu pre dva dana poginuo komandant vojnog krila Hamasa Ahmed el Džabari. U sukobima, najžešćim u poslednje četiri godine, ubijeno je najmanje 22 ljudi, među kojima i deca, a Izrael je proglasio vanredno stanje na jugu zemlje i odobrio regrutovanje 30.000 rezervista kako bi proširio operaciju nazvanu „Stub odbrane“.Najmanje dve rakete ispaljene su sinoć oko 19 sati na područje Tel Aviva, gde se sirena za uzbunu začula prvi put od Zalivskog rata početkom devedesetih godina prošloga veka. Žrtava i štete nije bilo, izraelski vojni portparol Joav Mordehaj kazao je da rakete nisu udarile tlo, dok se u nekim izveštajima navodi da su pale u more. Palestinski Islamski džihad preuzeo je odgovornost za napad, navodeći da su rakete ispaljene iz Irana.AP je sinoć javio da su izraelske snage krenule prema granici Pojasa Gaze, što se smatra uvodom u moguću kopnenu ofanzivu. Najmanje 12 kamiona sa tenkovima i oklopnim vozilima primećeno je kasno sinoć kako se kreće ka graničnom području, kao i autobusi sa vojnicima.S palestinske teritorije juče je ispaljeno oko 250 raketa, dok je Izrael izveo više od 150 vazdušnih udara na Pojas Gaze. U izraelskim napadima ubijeno je najmanje 19, a ranjeno 160 Palestinaca, dok je na izraelskoj strani poginulo troje ljudi, a ranjeno 16, od kojih troje dece. Među ranjenima na izraelskoj strani su četvorogodišnji dečak i dve bebe, dok je na palestinskoj strani ubijen i jedanaestomesečni sin kamermana BBC, koji je i sam zadobio povrede. Izraelske žrtve pale su nakon što je raketa iz Pojasa Gaze pogodila stambenu zgradu na jugu zemlje.

Palestinac, novinar BBC, očajan što je izgubio sina od 11 meseci
Palestinac, novinar BBC, očajan što je izgubio sina od 11 meseci

Objava rata na TviteruIzrael i Hamas objavili su rat jedni drugima preko društvene mreže Tviter nakon što je jevrejska vojska na Gazu pokrenula operaciju „Stub odbrane“. To je u istoriji prva objava rata preko Tvitera.

Oland priča s NetanijahuomFrancuski predsednik Fransoa Oland započeo je razgovore sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, egipatskim predsednikom Mohamedom Morsijem i drugim svetskim liderima o tome kako da se izbegne eskalacija nasilja u pojasu Gaze. SAD i Britanija stale su na stranu Izraela, dok su Rusija i mnoge arapske zemlje, među kojima i Egipat, osudile napad jevrejske države na Pojas Gaze.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track