Bombardovana kuća premijera Hanijea

Izraelski mediji

Bombardovana kuća premijera Hanijea

Planeta -

TEL AVIV, GAZA - Kuća premijera Ismaila Hanijea, jednog od vođa Hamasa u pojasu Gaze, bombardovana je prošle noći, ali on nije bio u njoj u vreme udara.

Ciljanje Hanijevog doma pokazatelj je značajne eskalacije "politike ciljanih ubistava" vođa islamističkog Hamasa, navodi jutros izraelski mediji.

Operacija nazvana "Stub odbrane" počela je "ciljanim ubistvom" komandanta vojnog krila Hamasa Ahmeda Džabarija u sredu i od tada su se sukobi pojačali preteći da prerastu u novi rat između Hamasa i Izraela.

Portparol izraelske vojske najavio je u međuvremenu da se "talas planiranih, masivnih i tačnih napada na podzemne lansirne rampe" nastavlja od jutros.

Prošle noći je pogođenja i zgrada koja pripada Ministarstvu unutrašnjih poslova Hamasa i doma komandanta te organizacije Muhamada Sinvara u Kan Junisu, koji je kao i ubijeni Džabari osumnjičen za otmicu izraelskog vojnika Gilada Šalita.

Izraelska strana procenjuje da palestinski ekstremisti imaju 12.000 raketa, uključujući i usavršenije oružje iz Irana i iz libijskog arsenala koje je prokrijumčareno nakon pada sa vlasti libijskog lidera Muamera Gadafija prošle godine.Sukobi koji se pojačavaju umnogome podsećaju na početak tronedeljne izraelske ofanzive na pojas Gaze pre nepune četiri godine. Međutim, situacija u regionu se od tada dramatično izmenila.

Hamas koji vlada pojasom Gaze je izašao iz političke izolacije nakon što je organizacija iz koje je nastao - Muslimanska braća došla na vlast u nekoliko zemlja nakon pobuna u arapskom svetu, navodi AP.Pored toga, procenjuje se da ć izraelski premijer Benjamin Netanijahu teže od svog prethodnika Ehuda Olmerta biti u stanju da održi dugotrajnu ofanzivu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track