Putin: Merkelova je za nas apsolutni uzor!

Putin: Merkelova je za nas apsolutni uzor!

Planeta -
U prisustvu ruskog predsednika i nemačke kancelarke potpisana je i izjava o namerama ministarstava inostranih poslova o viznim olakšicama za učenike omladinskih razmena

MOSKVA - Poseta nemačke kancelarke Angele Merkel i susret s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom bio i povod za kritike zbog stanja ljudskih prava u Rusiji i presude članicama pank grupe "Pusi rajot".

Kako je prenela agencija Rojters, kancelarka je kritikovala presudu ruskog suda ženskom pank bendu "Pusi Rajot" rekavši da bi takav nastup u crkvi i u Nemačkoj izazvao polemike, "ali svakako ne i dvogodišnju kaznu zatvora". Putin je to odbacio rekavši da je jedna od članica ranije učestvovala u jednoj antisemitskoj akciji. "Vi i mi ne možemo da podržavamo ljude koji iznose antisemitske stavove", dodao je on. On se potom obratio kancelarki pomirljivijim tonom rekavši da je "ona uzorna Nemica". Prema njegovim rečima, ne postoji ni idealan Nemac ni idealan Rus. "Gospođa kancelarka je međutim, za naš apsolutan uzor", rekao je on. U prisustvu ruskog predsednika i nemačke kancelarke potpisana je i izjava o namerama ministarstava inostranih poslova o viznim olakšicama za učenike omladinskih razmena.

Putin je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da podržava Merkelovu u njenim naporima za rešavanje krize u zoni evra i da ne sumnja u održivost evra.

"Nije slučajno što držimo 40 odsto naših (zlatnih) rezervi u evrima", rekao je Putin, izražavajući uverenje da će teškoće biti prevladane. Prema rečima ruskog predsednika konsultacije su potvrdile "naročiti karakter" strateškog dijaloga Moskve i Berlina, koji je orijentisan na konkretne rezultate korisne za obe zemlje i narode. Putin je ukazao da je 2011. godine robna razmena povećana za 37 odsto i da je iznosila rekornih 72 milijarde dolara, kao i da je obim nemačkih investicija dostigao približno 25 milijardi dolara. Ruski predsednik je saopštio da je sa nemačkom kancelarkom razmenio mišljenja o aktuelnim međunarodnim pitanjima i predstojećem predsedavanju Rusije u Grupi 20. Itar-Tass navodi da je i Merkelova potvrdila strateški karakter odnosa sa Moskvom. Podsećajući da u Rusiji radi više od 6.000 nemačkih kompanija, nemačka kancelarka je rekla da što predvidljiviji uslovi za investiranje budu, brže će rasti i uzajamna trgovina. Navodeći da je u razgovorima sa Putinom "izrazila zabrinutost povodom nekoliko nacrta zakona" koji se sačinjavaju u Rusiji, Merkelova je saopštila da je pozvala šefa ruske države na Sajam u Hanoveru. "Putin je objasnio šta je izazvalo određene zakonodavne inicijative", rekla je nemačka kancelarka, dodajući da je današnji susret potvrda da o svim pitanjima treba razgovarati direktno i otvoreno. Ruski predsednik je prethodno odbacio kritike nemačke kancelarke Angele Merkel o stanju ljudskih prava u Rusiji. "Govorili smo o stanju civilnog društva u Rusiji i ja sam izrazila svoju zabrinutost zbog planova o nekim zakonima. Mislim da treba da razgovaramo otvoreno i iskreno o ovim pitanjima. Dijalog je preduslov za uzajamno razumevanje", rekla je ona na zajedničkoj konferenciji za štampu u Kremlju održanoj posle foruma Peterburški dijalog.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track