Obama: SAD daju podršku Izraelu da se brani

Obama: SAD daju podršku Izraelu da se brani

Planeta -
Bela kuća je saopštila posle razgovora, da je Netanjahu, preneo Obami izraze zahvalnosti zbog antiraketnog odbrambenog sistema koji je dobijen od Amerike

VAŠINGTON - Američki predsednik Barak Obama ponovio je u petak, tokom telefonskog razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, da SAD povodom sukoba u pojasu Gaze, daju podršku Izraelu da se brani, izrazivši istovremeno žaljenje zbog gubitka života na obe strane.

Bela kuća je saopštila posle razgovora, da je Netanjahu, preneo Obami izraze zahvalnosti zbog antiraketnog odbrambenog sistema koji je dobijen od Amerike, i koji je, prema rečima izraelskog premijera, sprečio stotine raketa koje su ispaljene iz Gaze da stignu do izraelskih gradova, i tako spasio veliki broj života.

Dvojica lidera su govorila i o mogućnostima za smirivanje situacije, ali u saopštenju nisu navedeni nikakvi detalji kako bi do toga moglo da dođe.

Obama je ranije tokom dana razgovarao i sa egipatskim predsednikom Mohamedom Morsijem, pohvalivši napore njegove zemlje u smirivanju situacije, uz nadu da će takve akcije dati rezultate.

Bela kuća ističe da je Obama podvukao značaj potrebe da se stanje što pre vrati u normalne okvire i da se spreči dalji gubitak života.

Do telefonskih razgovora je došlo nakon što su iz pojasa Gaze ispaljene rakete na izraelske gradove, na šta je Izrael odgovorio mobilizacijom hiljada rezervista uz moguću najavu kopnene akcije vojske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track