Najnovije vesti

Josipović: Srbi i Hrvati ne vide isto istoriju

Uvažavanje svake žrtve

Josipović: Srbi i Hrvati ne vide isto istoriju

Planeta
Biće stanovišta s kojima se nećemo moći složiti, ali treba naći onaj minimum konsenzusa, a to je volja za mirom, pomirenjem i poštovanju svake žrtve", rekao je Josipović povodom oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču

ZAGREB - Hrvatski predsednik Ivo Josipović ocenio je da je nerealno očekivati da Srbija i Hrvatska u svim aspektima gledaju jednako na istoriju. Josipović je rekao da veruje da će doći vreme da dve zemlje gledaju slično na političke aspekte rata.

"Biće stanovišta s kojima se nećemo moći složiti, ali treba naći onaj minimum konsenzusa, a to je volja za mirom, pomirenjem i poštovanju svake žrtve", rekao je Josipović povodom oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

"Uveren sam da će doći vreme za sagledavanje političkih aspekata rata na sličnim osnovama. Trajni mir znači i spremnost na izvinjenje, na prihvatanje odgovornosti, uvažavanje svake žrtve", poručio je Josipović upitan hoće li Hrvatska "ikada dočekati pravo izvinjenje iz Srbije zbog agresorske politike i osvajačkog rata".

On je rekao da za neke gestove društvo treba da sazre u demokratskom i svakom drugom smislu. On je podsetio da se Crna Gora izvinila Hrvatskoj, a da je bivši predsednik Srbije Boris Tadić osudio politiku Slobodana Miloševića što je u to vreme bio važan gest i doprinos pomirenju.

Komentarišući oslobađajuću presudu, Josipović je rekao da ona daje drugačiju sliku hrvatskog vođstva, da pokazuje da nije postojao takozvani udruženi zločinački poduhvat i da vođstvo na čelu sa predsednikom Franjom Tuđmanom nije na Brionima planiralo proterivanje sugrađana srpske nacionalnosti.

Ocenio je da je haška optužba protiv generala Gotovine i Markača bila rezultat "nevoljnosti da se u Hrvatskoj na vreme reaguje na zločine kojih je bilo".

Na konstataciju da Hrvatska u Hagu zapravo nema nikog ko je osuđen, Josipović je rekao da je to važno za karakterizaciju Domovinskog rata, ali i dodao da to ne umanjuje obavezu Hrvatske da prepozna i kazni zločine.

Josipović je ponovio da to znači da Hrvatska treba da prepozna sve žrtve i da mora da nastavi s pozitivnim procesima pomirenja u Hrvatskoj i u regionu.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović primio je sinoć Gotovinu i Markača, poručivši da su dvojica generala "nosili teret tuđeg zločina".

Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni u Haškom tribunalu skoro svih tačaka optužnice za zločine u Oluji. Stigli su oko 16h u Zagreb.

Ovom odlukom iznenađena je javnost u Srbiji, ali i bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...