Izrael izveo 300 vazdušnih napada na Gazu

Izrael izveo 300 vazdušnih napada na Gazu

Planeta -
Izraelske vazdušne snage intezivirale su bombardovanje ali i proširile listu meta gađajući sedište palestinskog premijera, tunele za krijumčarenje i policijsku stanicu

GAZA - Izrael je u subotu izveo oko 300 vazdušnih napada na Gazu u kojima je, prema palestinskim podacima, poginulo 12 ljudi.

Izraelske vazdušne snage intezivirale su bombardovanje ali i proširile listu meta gađajući sedište palestinskog premijera, tunele za krijumčarenje i policijsku stanicu.

Napadi su intezivirani, dok Egipat predvodi diplomatsku incijativu da se postigne primirje kako bi se okončala četvorodnevna ofanziva Izraela u pojasu Gaze.

S druge strane, iz pojasa Gaze je ispaljeno više od 100 raketa prema Izraelu, od kojih su dve bile usmerene na trogavački i kulturni centar u Tel Avivu, ali su oborene izraelskim naprednim sistemom raketne odbrane. U ovonedeljnim raketnim napadima Palestinci su prvi put uspeli da ispale rakete na Tel Aviv i Jerusalim. Povećanjem broja meta ovaj sukob po nivou približava se ratu koji su Izrael i Hamas vodili pre četiri godine.

Hamas je tada pretrpeo znatne gubitke, ali je u međuvremenu uspeo da obnovi arsenal s boljim oružjem, a i pod pritiskom je od manjih ali ekstremnijih grupa da se posveti borbi protiv Izraela, ocenjuje agencija AP.

Lideri ekstremističkog pokreta Hamas, kao i predstavnici ključnih palestinskih saveznika, Katara i Turske, nalaze se u Kairu radi razgovora s egipatskim zvaničnicima. U tom gradu vanredan sastanak održava i Arapska liga koja je podržala Palestince u Gazi.

Bela kuća je saopštila da je predsednik SAD Barak Obama u kontaktu s liderima Egipta i Turske, ali i da Vašington podržava pravo Izraela na samodbranu, kao i da će Izraelci sami odlučivati o svojoj "vojnoj taktici i operacijama".

Vlada Izraela juče je odobrila mobilizaciju 75.000 rezervista, a blizu granice s pojasom Gaze počeli su da se gomilaju blindirana vozila, tenkovi i trupe, što ukazuje na moguću kopnenu ofanzivu. Izrael je pokrenuo ofanzivu u sredu vazdušnim napadom u kojem je ubijen vojni komandant Hamasa, a onda napao i više desetina raketnih lansera i skladišta oružja.

Iako izraelski zvaničnici tvrde da je naneta velika šteta Hamasu, napadima nije ublažena raketna paljba iz pojasa Gaze. Od početka napada ubijena su najmanje 42 Palestinca, među kojima 13 civila, dok su s izraelske strane stradala tri civila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja